Gratis gästhamn mitt i Gamla stan

Foto: MATS STRAND
välkomna i land! Henrik Ahlqvist, hamnstyrman, bjuder in till Kornhamnstorgs nya höjdare: gratis gästhamn mitt i stan. Om två veckor invigs den av stadsmiljöborgarrådet Stella Fare.
NYHETER

Varsågod och lägg till mitt i Gamla stan – alldeles gratis. En ny tjärdoftande gästhamn vid Kornhamstorg blir present när Stockholm fyller 750 år.

– Vi tror på en somrig succé, säger hamnstyrman Henrik Ahlqvist.

Måndagen den 27 maj invigs gästhamnen. Några dagar innan jubileumsfirandet börjar.

Just nu snickras den 15 meter långa kajbryggan. Som inbjuder till stjärtvänligt sittande med glassätande och med perfekt uppsikt på alla båtar som passerar Karl Johan-slussen från och till Saltsjön.

”Kajen är så låg och fin”

– Att vi kan ha gästhamn i detta vackert centrala läge beror på att kajen är så låg och fin medan andra kajer ofta är för höga för småbåtar, säger Henrik Ahlqvist, Stockholms hamns ansvarige för alla innerstadskajer.

Kornhamnstorg har försetts med stålkonsoler som bär upp en dubbel rad med massiva bärande träbalkar. Ovanpå dem läggs själva bryggan, rejäla träbamsar även i den.

– Gästhamnen är ett pilotprojekt, säger Henrik Ahlqvist. Vi vill bygga ut med fler än de från början 15–2 båtplatserna.

Reglerna:

Hamnen är avsedd för familjebåtar på 6–7 meter.

Linor och bojar finns, lätt att lägga till.

Du får ha båten förtöjd några timmar. Lagom för sightseeing i Gamla stans gränder, att shoppa eller kanske käka ombord på nyrustade restaurangbåten ”Flyt” som nyligen förtöjt här med mahognykänsla och fullständiga rättigheter.

I avtalet för ”Flyt” ingår att personalen ska ha uppsikt och koll på båtarna. Alla hoppas förstås att det inte blir en polisiär syssla. Vattnets nya p-lisor är vänliga och förväntar sig glatt humör och lydighet tillbaka.

”Det här går säkert bra”

– Vi bönar om att båtägarna inte försöker ligga kvar hela natten och att det inte bli r busliv, säger Henrik Ahlqvist. Men det här går säkert bra.

V isst. Det är ju svårt att tänka sig en trevligare 75-årspresent för en halv mi ljon skattekronor. Stockholms vatten lyfts fram, kajen får nytt liv och slipper vara bara tråkig trafikled.

Vi gamla Stockholms-stötar minns ju hur Kornhamnstorg levde förr med stort salutorg och färsk fisk från kajens galant gungande madamer...

Lennart Arnstad