Mona, 43: ”Jag såg honom gå över gården”

Hjälpte polisen i jakten på mördaren

NYHETER

Mona Lindqvist, 43, såg Juha Valjakkala på sin gård och larmade polisen.

Men hon visste inte vem hon sett – hon trodde det var en vanlig biltjuv.

- Jag blev väldigt rädd i efterhand. Vad hade hänt om jag gått ut och bett honom försvinna? säger hon till aftonbladet.se

Strax före klockan tre natten till tisdagen visste polisen var Juha Valjakkala fanns. Mona Lindqvists rådiga ingripande gav dem det avgörande tipset i jakten på trippelmördaren från Åmsele.

Hon steg upp för att gå på toaletten. När hon sedan gick in i köket såg Mona Lindqvist ut genom fönstret:

- Han gick förbi på plattorna utanför huset, bara en och en halv meter från fönstret, säger hon.

Ringde polisen

Försiktigt backade hon tillbaka för att inte bli sedd och såg hur Valjakkala sneddade över tomten. Vid vägkanten stod en tjej och tillsammans gick de bort mot grannens villa.

- Han sprang från vägen och började känna på grannens bilar. Jag trodde att det bara var en vanlig biltjuv, så jag jag ropade på min man att vi skulle ringa polisen.

Under tiden försvann de två från platsen. Men Mona Lindqvist stannade kvar i köket – i hopp om att de skulle komma tillbaka så att hon kunde ta deras bilnummer. Efter ett tag kom de tillbaka och körde förbi i sin Mercedes.

- Bara någon minut senare kom polisbilen och precis utanför mig kommer den gröna Mercedesen tillbaka så att de möter varandra.

Trodde biltjuven var fast

Mona Lindqvist sprang ut och pekade åt poliserna att följa efter dem. Sedan gick hon och la sig i tron att biltjuven var fast.

Men poliserna ingrep aldrig. Istället ringde polisen för att få bilnummer och signalement på de två. I efterhand har de berättat för Mona Lindqvist att de var oroade, eftersom de trodde att Valjakkala var beväpnad.

Först på morgonen fick hon klart för sig vem hon sett på bara ett par meters håll. Då kom tankarna och rädslan.

- Jag är jätteglad att jag inte gjorde någonting. Det känns skönt att han är gripen, säger Mona Lindqvist.

Och hon har fått höra att hon gjorde rätt.

- Polismästaren från Piteå ringde och tackade i dag.

TIDIGARE ARTIKLAR:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Mattias Lundell