Lättnad i Åmsele efter gripandet

Sorgen efter trippelmordet revs upp på nytt

NYHETER

ÅMSELE

Det var många som drog en lättnadens suck i den lilla byn Åmsele i Västerbottens inland när de nåddes av nyheten att den efterlyste mördaren Juha Valjakkala var gripen.

- Än en gång hade vi tvingats påminna oss om det tragiska som utspelade sig här i samhället. Det var många som åter fått slitas med känslor av olust och oro, säger församlingens präst Arvid Dsinnejs.

Natten mot den 4 juli 1988 slogs det idylliska livet i spillror i Åmsele. På kyrkogården sköt Juha Valjakkala brutalt och hänsynslöst ner Sten Nilsson och hans 15-årige son Fredrick och några minuter senare högg han ner mamman Ewa Nilsson med en kniv.

Juha Valjakkala dömdes till livstids fängelse.

Sorgen finns kvar

Byborna i Åmsele har försökt leva vidare. Men tragedin har sagt outplånliga spår Det handlar inte bara saknaden efter älskade grannar och vänner. Det handlar också om att det ofattbara meningslöst grymma kunde inträffa mitt i deras fridfulla tillvaro.

Fortfarande, snart 14 år efter den tragiska händelsen, finns sorgen kvar. Men det är något som byborna undviker att prata om. Åtminstone med främlingar och okända.

- Många blev brända av den skoningslösa offentlighet vi fick utstå i media efter den tragiska händelsen. Här bor och lever enkla, vanliga människor som skräms av den hänsynslösa rapportering som skedde i samband med morden, säger en bybo, som vill vara anonym, till TT.

Hon var nära vän till familjen Nilsson.

Försoningens plats

- Vi har lärt oss leva med minnet, men det känns fortfarande rätt olustigt att gå till den fridfulla kyrkogården och veta att det var här som Sten, Ewa och Fredrick utsattes för en obeskrivlig grymhet. När känslorna av vrede och sorg kommer över mig brukar jag söka mig till den försoningens plats som finns intill kyrkan, berättar den Åmselebo som förlorat tre nära vänner.

Åmseleborna befarade det värsta när de nåddes av nyheten att Valjakkala hade rymt och var på fri fot.

Skulle det bli en ny tragedi där oskyldiga människors liv skulle offras?

- Det är en obeskrivligt stor lättnad och befrielse när vi vet att Juha åter är infångad utan att någon person kommit till skada, konstaterar Arvid Dsinnejs.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Ove Byström/TT