Åmselemördaren Juha Valjakkala anhållen

Polisen tror att trippelmördaren var kraftigt beväpnad

1 av 3
Juha Valjakkala
NYHETER

Trippelmördaren Juha Valjakkala anhölls av polisen på tisdagseftermiddagen.

Han stoppades i en vägspärr i Långträsk utanför Piteå.

Den efterspanade Åmselemördaren var beväpnad med kniv vid gripandet. Och uppgifter finns om att Valjakkala även ska ha haft tre gevär.

Juha Valiakkala, 36, och hustrun Minna Huttunen, 26, greps när de körde i en grön Mercedes, norr om Långträsk. Polisen hade fått tips om att de bägge efterspanade rymlingarna kunde finnas i området, uppger Gunnel Ekman, reporter på Piteå-tidningen.

Fastnade i en vägspärr

En kvinna hade tipsat polisen om att hon sett en främmande man på sin gård. Mannen gick därefter vidare till grannens villa och försökte ta sig in i deras bil.

- Han gick förbi på plattorna utanför huset, bara en och en halv meter från fönstret, säger kvinnan till aftonbladet.se.

Efter tipset upprättade polisen omedelbart vägspärrar i hela området, och det var i en vägspärr som man vid tolvtiden på tisdagsförmiddagen fick se den gröna Mercedesen.

Försökte fly till skogs

När polisen blockerade vägen försökte föraren först undkomma genom att backa undan. Men när bilen hamnade i diket lämnade Juha och hans fru bilen springande. De stannade dock sedan de tilltalats på finska av poliserna.

Gripandet skedde relativt odramatiskt, uppger polisen.

- Jag skrek åt dem på finska att lägga sig på marken, och efter lite stök gjorde de det. Det gick helt enligt regelboken, säger en av polismännen som var med vid själva gripandet till aftonbladet.se.

Han fortsätter:

- Jag hade inga känslor när jag grep dem. Jag ville bara att det skulle gå snabbt och säkert tillväga.

Polisen hade anledning att vara försiktiga vid gripandet. Den polisman som aftonbladet.se talat med säger att man fått uppgifter om att Juha Valjakkala och hans fru var kraftigt beväpnade. Utöver kniven ska de ha haft en tre gevär - en studsare, ett hagelgevär och ytterligare ett vapen.

Men på tisdagskvällen hade polisen i Piteå ännu inte kunnat bekräfta om Valjakkala varit beväpnad. Utredningschefen Martin Nilsson säger att man ännu inte sökt igenom parets bil.

- Vad vi vet är att det försvunnit vapen vid inbrott i Skellefteåtrakten, säger han.

Effer gripandet avbröts det omfattande spaningsarbete som bedrivits i Piteåtrakten sedan aftonbladet.se på måndagen avslöjat att Juha Valjakkala rymt i samband med en obevakad permission.

Kan hållas kvar för bilstölder

Rikskommunikationscentralen utfärdade på måndagskvällen ett rikslarm efter den förrymde trippelmördaren.

- Nu kommer vi så småningom skicka en avlysning på rikslarmet och sedan kommer polisen i Norrbotten meddela Finland att han är gipen och sedan kommer en utväxling genomföras, säger Karl-Erik Karlsson.

- Det är möjligt att Piteåpolisen måste hålla honom kvar för att kunna utreda bilstölderna. Han kan ju ha begått brott i Sverige.

Och det mesta tyder på att Valjakkala och hustrun kommer lagföras i Sverige. På eftermiddagen anhölls han och hustrun i Luleå, misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Valjakkala är dessutom misstänkt för olovlig vistelse i landet.

Paret har förts till Luleå och att de kommre förhöras under morgondagen.

"Det gick kalla kårar längs ryggen"

Eivor Ericson äger Nya Motell Markbygden som ligger i utkanten av Långträsk. Vid elvatiden i morse fick hon klart för sig att Juha Valjakkala befann sig i området.

- Jag kände att det gick kalla kårar utmed ryggraden. En polisman kom in och talade om att vi skulle utkik efter en bil och att vi skulle ringa polisen om vi såg något, säger hon till aftonbladet.se.

Hon säger dock att allt gick fort och att det inte blev någon större reaktion i samhället.

- Men visst det tryggt att han är gripen, säger Eivor Ericson.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Fredrik Rundkvist, Mattias Lundell, Christina Larsson, Fredrik Lindén

ARTIKELN HANDLAR OM