”Tillåt maskerade demonstranter”

Läs chattet med mp:s nya språkrör Maria Wetterstrand

NYHETER

Hon firade sin språkrörsutnämning med salsadans, tycker att det är okej att demonstanter bär mask och föredrar Gudrun framför Alf.

Det var några av de svar som Aftonbladets läsare fick när det nya språkröret Maria Wetterstrand chattade på tisdagen.

Henrik säger: Varför blev inte Herr Roxbergh språkrör?

Maria Wetterstrand säger: Claes Roxbergh drog tillbaka sin kandidatur, helt enkelt. Han ställde inte upp i valet till språkrör.

Mattias säger: Hej. Jag tycker det är jättekul att du blev språkrör, både för att du är ung, för att du är tjej och sen kommer vi ju från samma stad. Jag undrar vad du har för åsikter om kärnkraften. Om du tycker den ska bort, vad ska den ersättas med?

Maria Wetterstrand säger: Kärnkraften är farlig, onödig och inte långsiktigt hållbar. Den producerar avfall som är radioaktivt i hundratusen år, som vi inte vet hur vi ska förvara. Den ska ersättas genom att vi effektiviserar energianvändningen och satsar på vind, sol och biobränslen. Och jag lovar, det skulle fungera utan att vi fick stänga av alla elektriska apparater.

Kenth H säger: Hur skall segregationen bekämpas?

Maria Wetterstrand säger: Vi har tyvärr byggt in oss i ett problem genom bostadsplaneringen. När nya bostäder byggs (vilket inte är så särskilt mycket) kan man låta bli att göra om samma misstag. I övrigt är det viktigaste att öppna arbetsmarknaden för alla, så att ingen diskrimineras på grund av etnisk bakgrund. Praktikplatser kopplade till utbildning är mest effektivt tror jag. I skolan kan man jobba med utbyten mellan skolor i olika områden så att barnen möts. Det är ofta svenskarna som är segregerade.

qanden säger: Harry Potter eller Sagan om ringen???

Maria Wetterstrand säger: Både och.

Kenth H säger: Kommer (mp) att klara sig över 4 procent i valet?

Maria Wetterstrand säger: Självklart. Jag är övertygad om att det finns betydligt fler än 4 % som stödjer en politik som tar ansvar för framtiden, vår gemensamma livsmiljö, för barnen och för fattiga människor på andra sidan jorden.

Napoleon säger: Varför är inte Miljöpartiet socialistiskt?

Maria Wetterstrand säger: Vår ideologi är byggd utifrån de gröna grundtankarna, som handlar om solidaritet med kommande generationer, med djur och natur och med utsatta människor. Sådan är inte socialismen.

qanden säger: Ska du följa fotbolls-VM???

Maria Wetterstrand säger: Absolut, så mycket jag hinner.

Mange säger: Hej Maria, kan Du på ett enkelt och snabbt sätt förklara varför jag- en 25 årig kille- ska rösta på mp i hösten val?

Maria Wetterstrand säger: Du ska rösta på oss om du stödjer våra idéer och visioner. Vi vill skapa ett samhälle som är så bra att alla kan leva där alltid och där vi inte förstör livsförutsättningarna för kommande generationer.

Nin säger: Hej Maria, för att kunna bli en bra politiker så måste man ha ett visst antal år bakom sig i arbetslivet, vad har Du för arbetslivserfarenhet i och med att Du är så ung?

Maria Wetterstrand säger: Jag har mest pluggat och har en examen i biologi från Göteborgs universitet. Det är en viktig erfarenhet, som jag delar med många av våra sympatisörer. Jag har annars jobbat lite som projektledare och som lärarvikarie på högstadiet i matte och NO.

qanden säger: Monarki eller republik???

Maria Wetterstrand säger: Inte monarki i alla fall. Vi har svårt att se monarkins roll i ett demokratiskt samhälle. Fast det finns miljöpartister som vill ha kvar kungen också.

qanden säger: Skulle du hellre vara statsminister hos sossarna än språkrör i mp???

Maria Wetterstrand säger: Nej!

qanden säger: Hur blev du politiker???

Maria Wetterstrand säger: Det var svårt att låta bli. Jag gillar inte att en massa människor sitter och bestämmer saker som rör mig och mina eventuella barns framtid, utan att jag ens får vara med och säga vad jag tycker.

Henrik säger: Vad anser du om positiv särbehandling?

Maria Wetterstrand säger: I vissa fall kan det vara relevant, t ex vid tillsättning av professurer där kvinnor är extremt underrepresenterade. Kvotering kan också fungera och vara nödvändigt i vissa sammanhang. Men det ska inte glömmas att det är ett MEDEL, inte ett MÅL. Det finns ju idag en nästan ständig positiv särbehandling av män och etniska svenskar, den behöver brytas med olika metoder.

qanden säger: Om du fick ta med dej 3 saker till en öde ö, vad skulle du ta med dej då???

Maria Wetterstrand säger: Ingemar, gitarren och datorn. Svenska akademins ordlista kommer på fjärde plats, den är så rolig.

pelle säger: hur skall du vända trenden

Maria Wetterstrand säger: Miljöpartiet har en positiv trend nu. Den har jag ingen ambition att bryta.

Blagoj säger: vad ska ni göra för att bli mer populära bland folket???

Maria Wetterstrand säger: Visa att vår politik är den bästa, att den är nödvändig. Som politiker ska vi bryta mönstret från de andra partiledarna och snacka konkreta åtgärder på ett sätt som folk förstår.

qanden säger: Vad är din bästa julklapp???

Maria Wetterstrand säger: Ett Settlers-spel. Det är alltså ett tips till er, jag har redan ett.

qanden säger: Hur är Matz???

Maria Wetterstrand säger: Matz (antar att du menar Hammarström, tidigare språkrör) är humoristisk, klok och trevlig.

nisse säger: Vad tycker du om konflikten mellan Israel och Palestina

Maria Wetterstrand säger: Jag tror inte att parterna i konflikten kan klara av att lösa den själv, utan FN behöver lägga sig i. Israel har ockuperat delar av palestinskt område på ett oacceptabelt sätt. Jag hoppas på de unga fredsaktivisterna som finns på båda sidor, och att de gamla konfliktbenägna gubbarna på båda sidor kan kastas ut.

Köttfärssås med Spaghetti säger: Tycker du inte att Göran Persson spelar för mysig?

Maria Wetterstrand säger: Nja, jag tycker inte att han är mysig. Jag tilltalas inte alls av hans stil.

Huggo säger: Hur skall vi få stopp på utflyttningen i de norra delarna av landet......elller skall det stoppas!!

Maria Wetterstrand säger: Bygg ut järnvägarna så att de fungerar i hela landet. Rusta upp de gamla slitna grusvägarna och mindre asfaltsvägarna i inre Norrland. Skapa gynnsamma förhållanden för småföretagandet, inte minst i glesbygdsområden (sänkta arbetsgivaravgifter t ex). Vår politik gynnar glesbygdsföretag eftersom vi vill satsa på biobränslen och förnybara drivmedel i bilar.

malin säger: hejsan, vad kommer ni göra för barnfamiljerna, om ni vinner valet?

Maria Wetterstrand säger: Vi vill sänka arbetstiden till 35 timmar i veckan. Det är bra för barnen. I kommunerna jobbar vi mycket för att minska barngrupperna på dagis. I Eskilstuna t ex vill vi höja kommunalskatten för att satsa på dagis. Det är bra. Vi vill också införa barntilläget för studenter med barn. Förlängs föräldraförsäkring och fler pappamånader. Vi har redan höjt grundbeloppet i föräldraförsäkringen från 60 kronor om dagen till 180.

qanden säger: Aftonbladet eller Expressen???

Maria Wetterstrand säger: Nej. Inte särskilt ofta. Läser hellre Stockholms Fria tidning, Miljöaktuellt eller Bamse.

Köttfärssås med Spaghetti säger: Vad anser du om EU?

Maria Wetterstrand säger: Jag tycker att Sverige ska lämna EU. Då skulle vi kunna vara ett föregångsland på miljöområdet, på att hjälpa asylsökande, på demokrati m.m.

matilda säger: Vad tycker du om de höga skatterna i sverige? Ska de vara kvar? Höjas? Sänkas?

Maria Wetterstrand säger: Inte sänka skatterna nu. Fast ta in skatt på andra saker. Sänkt skatt på arbete, höjd skatt på miljöförstöring och utsläpp.

Macus säger: Tycker ni bara har en massa förslag som ger utgifter, hur ska ni få in stålar till era förslag?

Maria Wetterstrand säger: Vi vill minska satsningar på militären, där pengar framförallt går till inköp av dyra meningslösa vapen, exempelvis JAS. Vi vill ta pengar från bygget av nya motorvägar. I övrigt finns ett budgetutrymme som uppstår varje år genom tillväxten. Det vill vi använda till våra reformer. Vi har beräknat och tar ansvar för ekonomin. Kommande generationer ska inte behöva betala.

qanden säger: Hur "firade" du att du blev språkrör???

Maria Wetterstrand säger: Jag dansade salsa (?) med de gröna vännerna, drack en öl, snackade med nattradion och gick och sov så fort jag tilläts.

Richard säger: Hur ska högerextremismen i Europa bekämpas, tycker du?

Maria Wetterstrand säger: Det är ett arbete som måste bedrivas på alla nivåer, inte minst av dig och mig som individer. Vi måste säga ifrån att det inte är acceptabelt med den egoism som växer fram.

Huggo säger: Anser du att det bör införas skoterförbud ???

Maria Wetterstrand säger: Nja, i vissa områden behöver skotertrafiken regleras hårdare, för att minska buller och störningar på djur- och växtliv.

matilda säger: var står du i frågan om en eller två språkrör? Blir inte politiken lite luddig om man har två språkrör?

Maria Wetterstrand säger: Jag anser att miljöpartiet ska ha två jämställda språkrör. Politiken blir inte ett dugg luddigare av det, den är ju precis likadan ändå.

Leguanen säger: Vad vill mp göra för de tusentals hemlösa i vårt land?

Maria Wetterstrand säger: Se till att de får hjälp att hitta bostad, till en början tillfälliga sådana men målet är förstås permanenta bostäder. Också hjälpa dem att få tillgång till läkare m.m. Jämfört med andra kostnader i samhället skulle det inte behöva vara särskilt dyrt att hjälpa många hemlösa.

Kenth H säger: Vad skall man göra åt demonstranter som vandaliserar och gömmer sig bakom masker?

Maria Wetterstrand säger: Polisen ska lösa problemet med vandalisering, utan att ge sig på helt oskyldiga människor och låsa in dem i flera timmar. Vissa har anledning att ha masker och min åsikt är att det inte ska förbjudas. Miljöpartiet är dock delad i den frågan.

Napoleon säger: Alf Svensson eller Gudrun Schyman?

Maria Wetterstrand säger: Nej tack.

Maria Wetterstrand säger: Fast hellre Gudrun.