Svenska fredsaktivisterna kvar i Israel

Skulle ha utvisats på tisdagen

NYHETER

Stefan Coster, en av de två häktade svenska fredsaktivisterna i Israel, släpptes under tisdagen. Den andra aktivisten, Erik Algers befinner sig fortfarande i israeliskt häkte.

Uppgifterna kommer från det svenska konsulatet i Jerusalem och organisationen International Solidarity Movement, ISM.

– Stefan är släppt. Men vi vet fortfarande inte om han är ombord på ett plan eller kvar här. Troligen är han på väg hem, säger ISM:s talesman George Rishmawi till TT.

– Vårt besked från generalkonsulatet i Jerusalem är att båda två kommer att deporteras i dag, säger Kristina Östergren på UD:s pressjour till aftonbladet.se.

Erik Algers och Stefan Coster var två av de tio fredsaktivister som lyckades ta sig in i den belägrade Födelsekyrkan i Betlehem den 2 maj. De båda svenskarna har suttit i fängelset i Ramla två mil utanför Tel Aviv, sedan i fredags, då Israel hävde sin drygt månadslånga belägring av Födelsekyrkan i Betlehem.

Enligt ISM har utvisningen fördröjts av bråk om vem som ska betala biljetten. De israeliska myndigheterna kräver att svenskarna ska betala sina egna biljetter, vilket Erik Algers har vägrat att göra.

– Eftersom han inte vill resa anser han att israelerna ska betala för att få iväg honom. Han sa att han inte tänker betala någon biljett ur egen ficka, säger George Rishmawi som haft telefonkontakt med Erik Algers under dagen.

Christina Larsson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM