I dag klubbades en rökfri krogmiljö

Krogsmiljön ska vara helt rökfri 2004

NYHETER

Helt rökfritt på krogen 2004.

I dag klubbade riksdagen förslaget som kan göra Sverige till världens mest rökfientliga land.

Redan till årsskiftet måste krogar och kaféer erbjuda rökfria bord.

Foto: MAGNUS SANDBERG
År 2004 är det färdigblossat på krogen. Mats Gustafsson, barchef och Sandra Bernard, servitris, på restaurang Izy i Stockholm tycker att bestämmelserna om ett antal rökfria bord som finns i dag räcker.

Regeringen har valt en skenbart mjuk linje om rökning på krogen. Till årsskiftet räcker det med att kaféer och restauranger erbjuder sina gäster ett eller flera rökfria områden. Men redan året efter måste restaurangerna själva se till att vara helt rökfria.

Annars kommer en lag om rökförbud.

Moderaterna står inte bakom

Alla partier ställer sig bakom förslaget - utom moderaterna.

Moderaterna anser, precis som Hotell- och restaurangägarnas förbund, att förslaget innebär stora ekonomiska påfrestningar för branschen.

På restaurang Izy i Stockholm har man redan, precis som på alla större krogar, vissa rökfria bord.

- Efterfrågan blir mindre och mindre ju senare det blir, säger barchefen Mats Gustafsson.

Inom personalen på restaurangen råder delade meningar om rökförbudet. Servitrisen Sandra Bernard har jobbat i branschen i femton år och tror att det skulle bli dödsstöten för många krogar.

Förbud krävs för rökfri miljö

Restaurangchefen Nicke Suvakci menar att förbud krävs för att ge rökfri miljö.

I dag finns ett tusental helt rökfria krogar spridda över landet.

Folkhälsoinstitutet ska nu utreda hur restaurangerna ska kunna uppnå målet till 2004. Någon straffpåföljd kommer det troligen inte att bli för den som tjuvblossar.

- Precis som nu blir det troligen den som är ägare till lokalen som ansvarar för att förbudet följs, säger Karin Björklund Berg, rättssakkunnig på socialdepartementet.

Jessica Ritzén