Fyra flickor offer för bomb 1963

Ännu en Ku Klux Klan-man åtalad

NYHETER

NEW YORK

Brottet inträffade för 40 år sedan. Men först nu åtalas en av de misstänkta: Klu Klux Klan-mannen Bobby Fran Cherry som var med och bombade en kyrka.

Fyra svarta flickor dog.

Foto: AP
Denise McNair, Carole Robertson, Addie Mae Collins och Cynthia Dianne Wesley gjorde sig i ordning för söndagsmässan i Birmingham, Alabama, när bomben briserade.

Cherry är i dag 71 år men hotas ändå av livstids fängelse för att ha stoppat dynamit utanför en svart kyrka i Birmingham, Alabama, i september 1963. Vid explosionen dödades fyra svarta flickor mellan 11 och 14 år gamla. Flickorna var på väg att göra sig i ordning för söndagsmorgonens gudstjänst.

Birminghambomben var ett av de värsta dåden under eran av rasbråk i USA.

- Det är länge sedan, nu är det dags att för gott stänga det här kapitlet i landets historia, sa åklagaren Doug Jones.

Förhördes av polisen

Cherry tillhörde den vita rasistgruppen Klu Klux Klan. Han tillhörde några av dem som förhördes av polisen omedelbart efter explosionen men på den tiden var vit hudfärg närmast en garanti för att klara sig undan även allvarliga brott. Det är först nu han åtalas. Ett av Cherrys barnbarn och hans ex-fru påstår båda att han medgett delaktighet i dådet.

Sonen Tom Cherry har offentligt motsagt faderns alibi.

I går valdes en jury bestående av 12 vita och 4 svarta ut. Juryn får alltså en kraftig vit dominans, men det anses inte längre garantera ett frikännande av Cherry.

En annan medbrottsling har redan dömts till livstid. Två andra är döda.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM