Mona fann mördaren i trädgården

tipsaren Mona Lindqvist ringde polisen när hon såg den efterlyste Juha Valjakkala smyga omkring i hennes trädgård mitt i natten.
NYHETER

LILLPITE

Om en efterlyst trippelmördare plötsligt dök upp utanför köksfönstret mitt i natten skulle nog de flesta bli stela av skräck.

Mona Lindqvist ringde polisen.

- Det är först nu i efterhand jag inser hur farlig situationen kunde ha blivit, säger hon.

Polismästaren har tackat för hjälpen och massmedia har stått i kö för att få en pratstund med Mona Lindqvist sedan hennes insats blev känd. Utan henne hade Juha Valjakkala inte kunnat gripas så snabbt.

- Jag vaknade mitt i natten och gick upp för att gå på toaletten och ta ett glas vatten i köket, berättar hon.

- Klockan var kvart över två när jag kom in i köket. Då såg jag att en främmande man stod precis utanför fönstret och spanade in mot huset.

Gömde sig bakom gardinen

Hon kastade sig i skydd bakom gardinen.

- Jag trodde det var en biltjuv. Men jag såg ju också att han inte hörde hemma här eftersom han var klädd i tjocka vinterkläder och hade en stor mössa på sig. Det har varit varmt de senaste dagarna.

När hon försiktigt kikade fram kunde hon se hur mannen gick tillbaka upp på vägen. Där väntade en kvinna som oroligt spanade åt alla håll.

Mona Lindqvist väckte sin man Thomas. Från fönstret kunde de se hur främlingarna gick mellan grannhusen och undersökte dörrar och bilar.

- När jag ringde polisen lovade de att skicka en patrull direkt.

Mona Lindqvist bor i samhället Lillpite, 25 kilometer in i landet från Piteå. Det tog därför en kvart innan en polisbil dök upp.

Under tiden försvann biltjuvarna ur sikte. Maken gick och la sig igen men inte Mona.

Antecknade bilnumret

Hon tog fram block och penna och satt kvar i fönstret på helspänn för att vara beredd om det mystiska paret skulle dyka upp igen.

- Då kom de körande i en grön Mercedes från det andra hållet. De måste ha haft bilen stående utanför samhället.

Mona Lindqvist antecknade bilnumret och färgen på bilen. Några minuter senare kom polispatrullen.

- Just när polisbilen kom körde Mercedesen tillbaka genom byn igen från andra hållet. Jag väntade till de passerat och sprang sedan ut till polisbilen och vinkade mot dem så att de skulle se vilken bil de skulle följa.

Det dröjde tills på morgonen innan Mona Lindqvist insåg vem som smugit utanför hennes köksfönster.

- Jag blev oerhört rädd när jag förstod vad som kunnat hända, säger hon. Tänk om jag öppnat dörren och bett honom försvinna.

Läs också:

Thomas Gustafsson, Mats Strand, foto