"Det är som att förbjuda alla muslimer"

NYHETER

Absolut förbud mot rökning på krogen drabbar krogbranschen.

Det menar flera krögare som aftonbladet.se pratat med.

– Det är bara att titta vad som hänt med de krogar som är rökfria, säger krögaren Erik Lallerstedt.

I eftermiddag klubbar riksdagen igenom lagen som kommer att utrota rökningen på Sveriges krogar.

Förslaget innebär att:

?Det måste finnas rökfria områden på kaféer och restauranger 1 januari 2003.

?Totalt rökförbud år 2004 om restaurangerna inte är rökfria.

– Det är okej att de utvidgar lagen till att alla ska ha rökfria bord, men det är inte realistiskt att tro att restauranger frivilligt ska bli rökfria, säger Mats Hulth, vd på Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR.

En annan kritiker mot förslaget är krögaren Erik Lallerstedt, själv rökare:

– Vi hade en hel matsal rökfri på restaurang Bakfickan ett tag. Vi tappade kunder och ändrade tillbaka.

Han menar att det gott och väl räcker med att några bord är rökfria i kombination med luftrening.

Han får medhåll av krögaren Carl-Jan Granqvist:

– Det vore mycket olyckligt med ett förbud, säger han.

Rolf Nilsson är Uppsalas krogkung där han äger sju restauranger, och två nattklubbar:

– Det behövs ingen lag. Vi går mot rökfrihet av egen fri vilja och det räcker.

Han är själv orolig för att tappa kunder.

– Dessutom är det faktiskt tillåtet att röka i Sverige.

Men alla krögare är inte motståndare till förslaget, däribland Sandro Catenacci, som äger Café Opera.

– Jag är inte ledsen för egen del. Jag är en icke-rökare. Men det kan bli problem får våra gäster, varav cirka 50 procent är rökare.

– Blir det ett förbud får man anpassa sig. När flyget gick över till rökfritt blev det inget större rabalder.

Rolf Nilsson, en av delägarna till en helt rökfri restaurang i Stockholm, Herr Nilsson är av en annan åsikt:

– Marknaden är mogen, säger han.

?Andra i branschen säger att ni inte har några gäster på grund av att de inte får röka?

– Det är en tolkningsfråga. Jag tycker att vi har blivit väl mottagna, med tidvis mycket folk. Men hela branschen har haft ett tapp den senaste tiden, vi också.

En av dem som kommer sluta att gå på krogen om det blir rökförbud är storrökaren och samhällsdebattören Harry Schein.

– Tjugo procent av vår befolkning är rökare. Det är som att förbjuda alla muslimer.

Senaste i går lämnade han en restaurang på grund av rökförbud i matsalen.

– Blir det ett förbud verkar det som vi rökare måste köpa varmkorv på stan.

Mer positiv är rökmotståndaren Peter Siepen, för tillfället reporter på När och Fjärran i TV 4, som bland annat åker runt i skolorna för att propagera mot rökning.

– Det är fantastiskt. Det är helt otroligt att du inte kan gå ut och äta mat utan att få rök i ansiktet. Om du vill vistas i krogmiljö i dag så måste du göra det på rökarnas villkor.

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM