Mördad politiker på andra plats i holländska valet

Pim Fortuyns parti näst störst enligt mätningar

NYHETER

HAAG

Den mördade högerpopulisten Pim Fortuyns parti gjorde ett sensationellt val i Nederländerna.

Partiet såg sent på onsdagen ut att bli näst störst och kan få en plats i en ny högerregering.

Mördade Pim Fortuyn.

Prognoserna ett par timmar efter vallokalernas stängning visade att Lista Pim Fortuyn fått drygt 17 procent av rösterna. Aldrig har ett nystartat parti fått så stort stöd i ett nederländskt parlamensval.

Stoppa invandring

Fortuyn, som mördades i förra veckan, har byggt stora delar av sin kampanj på att stoppa invandring, ställa högre krav på etniska minoriteter att integrera sig i det nederländska samhället och att införa nolltolerans mot brott.

Lista Pim Fortuyn, LPF, såg ut att knappt slå både socialdemokratiska Arbetarpartiet och liberalerna VVD. De två regeringspartiernas väljarstöd har rasat jämfört med valet 1998. De fick i prognosen runt 16 procent var. Arbetarpartiets relativt nye ledare Ad Melkert förklarade sig villig att avgå efter att ha fått se sitt partis platser i parlamentet minska med mer än en tredjedel.

Jan Peter Balkenende segerherre

Segerherre i valet blev det kristdemokratiska oppositionspartiet CDA:s partiledare, 45-årige Jan Peter Balkenende. Han hyllades av jublande supportrar i Haag när prognosen visade på nästan 27 procent.

Balkenende väntas bli ny premiärminister. Han sade sig på onsdagskvällen vara beredd att föra diskussioner om samarbete med Pim Fortuyns folk. För majoritet krävs dock ytterligare minst ett parti.

Och ingen vet riktigt vad Lista Pim Fortuyn står för sedan dess kontroversielle och färgstarke ledare sköts ihjäl på en parkeringsplats efter en radiointervju i Hilversum i förra veckan. Partiets andra kandidater är nästan helt okända och många saknar helt politisk erfarenhet.

”Pim skulle vara nöjd”

- Om Pim kunde se oss nu så skulle han vara nöjd. Hade han levt så hade vi fått ännu fler röster, sade 27-årige Jao Valera i en tv-intervju.

Valera står som andra namn på partiets valsedel efter den döde Pim Fortuyn. Han uppgav att partiet bland annat siktar på att få posten som migrationsminister.

Förra veckans attentat har kastat en mörk skugga över valet. Tiotusentals holländare har öppet visat sin sorg och upprördhet över det första politiska mordet i landets moderna historia.

Partiernas valkampanjer har ställts in och på sina håll har till och med valaffischer täckts över. Polisen har också ökat skyddet kring landets toppolitiker, som vanligvis rör sig öppet.

Nederländerna leds för närvarande av en expeditionsministär ledd av socialdemokraten Wim Kok. Hans Arbetarparti har regerat tillsammans med liberalerna VVD och vänsterparyiet D66 sedan 1994. Samtliga tillhör valets förlorare.

Peter Wallberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM