”Den nye van Basten”

Paraguay ska bli bättre än 1998 - tack vare Santa Cruz

NYHETER

Han har spelat professionell fotboll i sex år, vunnit Champions League, världscupen för klubblag, fem ligamästerskap och ett cupguld.

Roque Santa Cruz är 20 år gammal.

- Nu drömmer jag om att göra ett bra VM, säger han till Sportbladet.

Foto: ap
Namn: Roque Santa Cruz. Ålder: 20 år. Längd/vikt: 189 cm/83 kg. Familj: Flickvän Giselle. Bor: München. Klubbar: Olimpia de Asuncion 1990-99, Bayern München 1999-. Landskamper/mål: 21/7.

15 år gammal gjorde han proffsdebut hemma i Asuncion och som 17-åring förde han med sina tre mål Paraguay till kvartsfinal i sydamerikanska mästerskapen. Han har varit proffs i Bayern München i tre år och värderas till 300 miljoner kronor.

Pressade Frankrike

Det är dags för resten av världen att sätta värde på Roque Santa Cruz, eller "den nye Marco van Basten" som Bayern Münchens förre tränare Jupp Heynckes kallade den långe, gänglige anfallaren.

I förra VM pressade Paraguay Frankrike till förlängning i åttondelsfinalen och släppte bara in ett mål under ordinarie speltid i hela turneringen.

- Vi är bättre nu än 1998. Defensiven går fortfarande först. Men vi slår inte så mycket långbollar längre. Vårt anfallsspel är mer mixat numera och vi kan spela mer efter marken, säger Cruz.

- Men visst, vi har fortfarande vår styrka i luften, på frisparkar och hörnor.

Men de frisparkar som ska gå direkt i mål slås fortfarande av den karismatiske målvakten Jose Luis Chilavert.

- Chilavert är en symbol för oss i laget och för hela det paraguyanska folket. Han får oss att tro på oss själva, säger Santa Cruz.

Fakta om Paraguay

Lasse Sandlin: ”Ett lag bra nog att gå till final”, sa Chilavert. Själv är jag mera skeptisk...  

Johan Flinck