Snart större än Mao

Milutinovic gör sitt femte slutspel - med sitt femte land

NYHETER

Mexiko, Costa Rica, USA, Nigeria.

Och nu Kina.

Bora Milutinovic femte raka slutspel gör honom i unik i VM-historien.

Den före detta jugoslaviske landslagsspelaren har gjort till sin specialitet att leda mindre fotbollsnationer till VM.

Och dessutom ta dem vidare från gruppspelet.

När det i oktober förra året stod klart att han lyckats för femte gången var det många kineser som menade att Milutinovic borde stå som staty bredvid självaste Mao.

- Efter vad jag gjort på så kort tid kanske dom borde sätta en staty av mig, i stället för Mao, sa han till World Soccer.

- Min styrka som coach är att föra över det sätt jag alltid jobbat på till det temperament och livsstil som mina spelare har. Ta Kina som exempel. Här finns attityder och vanor som är olikt allt jag stött på tidigare.

"De ska njuta"

- Men folket har kvaliteter som gör att dom är underbara att jobba med. Kineser är sedan barnsben vana att lyssna till sin ledare. Det passar perfekt när man ska organisera ett fotbollslag.

Vad kan man förvänta sig av Kina i VM?

- Jag har sagt till spelarna att njuta av att ha kvalificerat sig för slutspelet. Jag har varit förbundskapten i 260 matcher så jag tror jag vet bättre än någon annan att vad som helst kan hända.

Hur bedömer du ditt lag?

- I kvalet spelade de bättre än vad jag någonsin kunde tänka mig. Vårt facit - tolv segrar och en oavgjort på 14 matcher - säger en hel del. Vi har blivit jämnare.

Vad har framgångarna i Kina betytt för dig personligen?

- Jag kan inte längre gå ut på gatan, eller till en restaurang, utan att folk stormar fram och vill prata. Annars lever jag ett liv som jag trivs utmärkt med.

En framgång i VM kan göra det ännu behagligare.

Milutinovics VM-slutspel

Fakta om Kina

Lasse Sandlin: Trevligare lunchsällskap än denne Bora kan man knappast ha. ”Min vän...” (Brügge 2000)

Christoffer Bjäreborn