15 000 i protest mot fastighetsskatten

Politikerna hårt pressade av villaägarna

NYHETER

STOCKHOLM

Rent hus med fastighetsskatten - det var den enda politikeråsikt som 15 000 demonstranter applåderade åt vid onsdagskvällens protestmöte i Stockholm.

Åsikten att sänkt fastighetsskatt måste finansieras möttes av buanden.

Upprörda villaägare samlades först i Kungsträdgården till årets protestmarsch i regi av bland annat Villaägarnas riksförbund. Även i Göteborg, Malmö och Helsingborg deltog flera tusen personer i protester.

Framme vid Mynttorget bredvid riksdagen utfrågades politiker från alla sju partier av Ingela Agardh. De överröstades stundom av applåder som buanden. Gott humör blandades med ilska.

Kjörnsberg pressad

Mest ansatt var socialdemokraternas Arne Kjörnsberg, som inte lovade avskaffa fastighetsskatten:

- Men det finns goda skäl att se över den, sade han och hänvisade till den nya utredning som snart ska tillsättas.

Han bedömde också att det blir aktuellt med kraftigt höjda fribelopp för maka/make då arvs- och förmögenhetsskatten ska räknas ut. Med nuvarande regler kan innehav av hus skapa stora problem då ena maken dör.

De fyra borgerliga partierna företräddes av sina partiledare och de tävlade om att försäkra hur eniga de var om att fastighetsskatten är orättvis. De redovisade sina olika slutår för denna skatt. Med kd-modellen kan det enligt Alf Svensson ske redan 2003.

Moderatledaren Bo Lundgren höll på 2005-2007, medan folkpartiets Lars Leijonborg trodde på den mandatperiod som inleds 2006.

- Den ska avskaffas i takt med att vi får råd. Plus och minus måste gå ihop, sade centerledaren Maud Olofsson till en del åhörares förargelse.

Reformering krävs

Hon försökte resonera om att taxeringen måste reformeras för att bli mer rättvis.

- Fastighetsskatten ska inte avskaffas utan förändras kraftigt, sade Per Rosengren och medgav att den skapar betydande problem i storstadsområdena.

- Om vi kommer in i regeringen i höst ska vi ge socialdemokrate rna en kraftig match i den här frågan, lovade Lotta Nilsson Hedström (mp).

Några direkt nya besked kom inte politikerna med. Varje parti har lagt fast sin linje i fråga om fastighetsskatten. Finansminister Bosse Ringholm sade tidigare på onsdagen till TT att det finns några ''kritiska frågor'' i fastighetsskatten som nu ska utredas. Det är inte fråga om att slopa den. Men han tycker att taxeringsvärdena rusar i höjden i vissa områden på ett olyckligt sätt.

Kritik mot plakat

Demonstranterna var dock övertygade om att denna skatt måste avskaffas:

- Denna skatt på boende är en skatt på fiktiva inkomster som egentligen inte finns. Huset ger inga inkomster att betala skatten med, sade Villaägarnas förbundsdirektör Hans Lemker i sitt tal inför avmarschen.

Vid mötet hettade det till då Kjörnsberg avbröts flera gånger:

- Här finns plakat där finansministern kallas mördare och man spekulerar om vad som händer hans änka om han dött. Det är osmakligt. Det är inte ett värdigt sätt att framföra åsikter, ropade han.

TT