”Vi ska förbanne mig vända detta till hösten”

NYHETER

Han är inte nöjd med inledningen av allsvenskan. Men Hammarbys tränare Anders Linderoth vet hur hösten ska bli bättre.

Foto: MATHS BOGREN
Bajens tränare Anders Linderoth har haft en tung vår. Men håll ut, i höst blir det bättre"

Förra året var det ofta försvarsspelet som var Bajens poängplockare. I år svajar det betydligt trots att vi har samma manskap i backlinjen. Vad beror detta på?

- Det undrar jag med i bland. Vi har fått ändra mycket i backlinjen och Johan har varit borta men vi måste träna mer och få det att fungera. Vi kommer spela anfall mot försvar sex mot fyra eller fyra mot fyra för att komma i rätt position.

Tror du att din motvilja mot att välja en förstamålvakt redan på försäsongen har bidragit till osäkerheten i backlinjen?

- Det är ett konstigt påstående. Jag har aldrig haft någon motvilja. Vi har två bra jämna målvakter och det har varit väldigt svårt att avgöra vem som varit bäst.

Ingen av dom har gjort dåliga matcher men ändå har dom fått dåliga resultat. Allt måste fungera inte bara mellan backlinje och målvakt.

"Vi kommer öva tuffare med boll"

Vi har stora problem med att vinna de så otroligt viktiga andrabollarna över hela planen. Varför saknas den aggressivitet och vilja som krävs för att lyckas med det?

- Det här är inte acceptabelt. Andrabollen måste vinnas även på träning så det kommer bli mer kamp på träningen i fortsättningen. Vi kommer öva tuffare med boll och genom fysträning.

Flera gånger har både ytter- och innerbackar blivit ordentligt uppsnurrade av motståndarna på grund av att man tar ett steg bakåt i stället för att gå in i närkamp. Hur kommer det sig?

- Det är en försiktighets åtgärd. Spelarna tror de skyddar målet bättre genom att falla tillbaka men vi måste gå på i stället för att vänta. När vi avvaktar får motståndaren tid att tänka, dribbla, utmana, slå inlägg eller vad som helst.

Kennedy har förvisso gjort både mål och assists i år men han har i flera matcher tappat bollen i lägen som gjort att hela laget måste ställa om till försvarsspel väldigt snabbt, vilket ofta genererar farliga situationer. Hur kommer du till rätta med det?

- Vi har pratat om just det här att tappa bollen i ogynnsamma situationer. Vi måste vara försiktiga i vissa lägen men ibland tappas bollen i vilket fall, eller så slås en felpass. Men vi jobbar på det och prioriterar en lösning på det här problemet.

Varför satsade du inte på det mittfält som fick chansen mot Halmstad i cupen i stället för att köra ett nykomponerat och långsamt, mittfält mot Göteborg?

- Micke Andersson måste komma tillbaka för han är den enda målvinnaren vi har just nu. Som jag ser det är Pablo mer forward än en mittfältare. Winsnes har varit bra hela tiden och han ska spela.

Det verkar som att vi saknar alternativa spelvägar i vårt offensiva spel. Lyckas motståndarna att ta bort Markstedt har vi inga andra vägar att gå. Hur kommer du tillrätta med det?

- Vi måste hitta alternativa vägar och Trym kan vara en lösning eftersom han är en mittfältare med fart men jag håller med i kritiken. Vi har för få andra vägar. Vi måste hitta fler målgörare.

Fler höga bollar till Markstedt

I dag verkar dessutom Herman och Markstedt få "klara sig själva" när bollen kommer i anfallsläge. Hur skall de få bättre support av mittfältet framöver?

- Vi måste hålla hela laget högre upp på planen. Mittfältet måste komma upp och hitta en understöds-position så vi kan behålla bollen på motståndarens planhalva. Vi måste även variera spel på backen med höga bollar till Markstedt.

Hur mår du själv med ett resultat av sex poäng på sju omgångar?

- Självklart känner man av det och det är något som både jag och laget får arbeta med. Supportrarna gör allt för att stötta oss och det är vi som inte gjort tillräckligt så jag förstår att det blir reaktioner vilket vi måste acceptera. Vi är långt ifrån nöjda och vi ska förbanne mig vända detta till hösten.

Sammanställt av Kalle Bergman Hammarby supporter