Presidenten i bråk med ex-president

Carter på Kuba-besök fick Bush på dåligt humör

1 av 2 | Foto: AP
OSAMS USA:s president George W Bush och ex-president Jimmy Carter är oense om huruvida Kuba har kapacitet att göra biologiska vapen eller inte.
NYHETER

NEW YORK

Ex-presidenten Jimmy Carter och president George W Bush har råkat i luven på varandra om Kuba.

Jimmy Carter fick Bush att surna till när han under sitt pågående Kubabesök sa att USA inte har några bevis för att Kuba mixtrat med biologiska vapen.

Carter påstod att han fått uppgifterna av Bushs politiska Kubaexperter vid ett möte innan han reste till Havanna.

Nu slår Bush tillbaka via sin pressekreterare Ari Fleischer. Bush hävdar att frågan om Kubas kapacitet att tillverka biologiska vapen aldrig kom upp när Carter mötte den säkerhetspolitiske rådgivaren Condoleezza Rice. Rice är en av Bushs närmaste och mest förtrogna medarbetare.

Bush hävdar att Kuba delat med sig av insikter om hur man gör biologiska vapen till andra länder där informationen kan hamna i händerna på terrorister.

Anklagelsen är Bushs senaste ammunition för att ytterligare skärpa handelsrestriktionerna mot Kuba. Det i ett skede när många amerikanska politiker och affärsmän trycker på för att förbindelserna i stället ska normaliseras.

Handlar fritt med diktaturen Kina

USA handlar fritt med kommunistdiktaturen Kina men inte med lilleputt-diktaturen Kuba.

Carter höll i går ett direktsänt tv-tal till det kubanska folket där han kritiserade bristen på demokrati i Fidel Castros örike.

Wolfgang Hansson