Här byggs det nytt i stan

Bostäderna blir en het valfråga

1 av 3
VALSTRIDENS HUS Kvarteret Forsen i Sickla park, Hammarby sjöstad, hamnar i dag i valstridens centrum i stadsbyggnadsnämnden. Bild: JOHANSSON LINNMAN ARKITEKTER
NYHETER

I dag klubbas nya stora bostadsplaner i stadsbyggnadsnämnden.

Samtidigt trappas det politiska bostadskriget upp inför valet.

20 105 nya bostäder är på gång i Stockholm till 2006. Men bara var tionde är hyreslägenhet. Över hälften är miljondyra bostadsrätter - som redan nu börjar bli svårsålda.

- Moderaterna sviker de över 79 000 som stampar i bostadskön, hävdar socialdemokraternas oppositionsborgarråd Annika Billström. Ungdomar kan inte betala tre miljoner för en tvåa i Hammarby sjöstad. Och mycket av borgarnas byggplaner är bara luft.

"Vi bygger fler hyresrätter"

- Vi bygger fler hyreslägenheter än under s-styret, säger moderate stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund. Trots att Billströms partikolleger i regeringen gör sitt bästa att hindra oss med dryga skatter och avgifter.

Ett av dagens bostadsärenden i stadsbyggnadsnämnden speglar den infekterade bostadsdebatten: byggjätten NCC och allmännyttiga Svenska Bostäder samprojekterar bostadsrätter och studentlägenheter i Sickla park, utbyggnaden av Hammarby sjöstad. Nu ska NCC ligga lågt med sina 110 bostadsrätter eftersom man redan har så många osålda kvar i sjöstaden. Påstår Annika Billström.

Charlotte Axelsson, vd i Svenska Bostäder, bekräftar att NCC fördröjer bygget och därmed hotar även studentbostäderna.

- Men vi kan ju skippa NCC och hitta någon annan byggare.

- Är allt detta riktigt kan NCC mista sin markanvisning, säger Mikael Söderlund.

- Lugn, vi börjar bygga våra bostadsrätter 2003, men måste hålla rätt takt med övriga tre projekt som är på gång här, säger NCC:s projektchef Mats Alvtegen. Vi har inga svårigheter att sälja våra borätter även om det finns en del lediga just nu.

Slaget om bostadsbyggandet i Storstockholm kan - tillsammans med kriget om villaskatten - få avgörande betydelse i valet.

I Stockholms län finns enligt moderaterna planer på 60 000 nya bostäder till och med 2006.

Satsar bara på exklusivt boende

Socialdemokraterna anser att borgarna bara satsar på exklusivt boende för välbeställda. Moderaterna menar att oppositionen säger nej till många vettiga byggplaner med bland annat flummiga miljöargument.

- Stockholm toppar bostadsbyggandet första kvartalet i år enligt SCB, säger gatu- och fastighetsborgarrådet Sten Nordin (m). Och majoriteten av de 1 695 nya bostäderna är faktiskt hyreslyor.

20 105 nya lägenheter - men bara var tionde är hyresrätt

20 105 nya lägenheter ska byggas i Stockholm till år 2006. Se tabellen under artikeln.

Lennart Arnstad