Bush blev varnad före 11 september

Underrättelsetjänsten fick larm om kapningar månader före attackerna

NYHETER

En politisk storm blåste på torsdagen upp kring USA:s president George W Bush och avslöjandet att han informerats om al-Qaidas terrorplaner flera veckor innan den 11 september förra året.

Kongressen krävde en ordentlig utredning, samtidigt som presidentens närmaste medarbetare försvarade presidentens agerande.

Den nationella säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice försvarade sent på torsdagen den amerikanska administrationens reaktion på terrorhoten, som delgavs president Bush redan i augusti förra året.

Rice var uppenbart nervös när hon redogjorde för hotbildernas exakta datum.

- Hoten ökade omkring den 26 juni, sade Rice, som bekräftade att presidenten haft ett ”analyserande möte” om terrorhoten den 6 augusti.

- Informationen var dock mycket generell, försvarade Rice Bushs reaktion, och påpekade att det inte fanns några uppgifter om att kapare skulle utnyttja passagerarplan som bomber mot byggnader.

Förstärkte bevakningen

Hon sade också att USA förstärkte bevakningen av bland annat amerikanska ambassader.

Rice uppgav att terrordåd i Paris, Rom och Turkiet under 2001 hade lyckats avvärjas.

Nära medarbetare till president Bush försökte samtidigt gå till motangrepp genom att beskriva avslöjandet som politiskt motiverat. Men kongressledamöter från både demokraterna och republikanerna var uppenbart irriterade över att de inte informerats tidigare om terrorhoten.

Krävde utredning

Ledande demokrater krävde omedelbart en genomgripande utredning om den information som delgavs presidenten. De vill också granska ifall Bush genomförde de nödvändiga åtgärderna efter det att underrättelsetjänsten CIA indikerade att al-Qaida misstänktes intensifiera planerna på terrordåd mot USA eller amerikanska intressen i världen.

- Var det underrättelsetjänstens misslyckande? Undvek de ansvariga att agera? undrade Dick Gephardt, demokraternas ledare i representanthuset.

I en bitsk kommentar konstaterade han att utredningen knappast kunde få bli ”topphemlig”.

En avgörande fråga är också om regeringen var tillräckligt tydlig om hoten när de amerikanska flygmyndigheterna och flygbolagen informerades.

Varnat för kapare

Pressen på Vita huset, den federala polisen FBI och CIA ökade dock sedan hemliga rapporter och annan underrättelseinformation varnat för att kapare tränade för att bli piloter på amerikanska flygskolor. En hemligstämplad rapport från Phoenix i delstaten Arizona påpekade dessutom misstänkta kopplingar med terroristnätverket al-Qaida och terrorledaren Usama bin Ladin.

En FBI-agent i Minneapolis ska också ha uppgivit att den åtalade terroristmisstänkte Zacarias Moussaoui var ”en person som kunde tänkas flyga in i World Trade Center”. Moussaoui misstänks vara den 20:e kaparen som inte lyckades komma med på ett av de fyra planen.

Frågetecknen kring president Bushs handlande lär plåga den amerikanska administrationen de närmaste veckorna. Samtidigt uttrycktes åter mycket skarp kritik mot både CIA:s och FBI:s misstag att inte lyckas förstå de tydliga varningarna.

Grim Berglund/TT