Juha isoleras – i en bunker

Trippelmördaren får fem år extra för sin rymning

NYHETER

HELSINGFORS

Isolerad i någon av Finlands ökänt hårda fängelsebunkrar.

Så blir livet för Juha Valjakkala de närmaste åren.

– Straffet för rymningen kan bli fem extra år, säger Markku Salminen, chef på Brottspåföljdsverket.

Trippelmördaren från Åmsele hålls just nu inlåst i fängelset i Kemi nära gränsen till Sverige.

Den finska polisen kommer de närmaste dagarna att förhöra honom om de bilar han stulit under sin flykt och andra brott han kan ha begått.

Sedan ska finska Brottspåföljdsverket avgöra i vilket fängelse Valjakkala ska avtjäna resten av sitt livstidsstraff.

– Det är så gott som uteslutet att han förs tillbaka till fängelset han rymde från. Inte heller hans hustru kommer att återvända dit. Vi måste flytta och separera dem, säger Salminen.

Juha Valjakkala, som rymt flera gånger under sitt livstidsstraff men som skött sig de senaste åren, kommer att placeras i något av Finlands hårdaste fängelser:

Kakola i Åbo, Kylmäkoski utanför Tammerfors eller Sörkka i Helsingfors, anstalter som alla har bunkrar för landets farligaste brottslingar.

”Han kommer att få det ensamt”

Av dessa fängelser är Kakola, som trippelmördaren suttit i tidigare, det mest fruktade. Här finns inte ens toaletter i de trånga cellerna.

Valjakkala kommer att leva ett mycket inrutat och enformigt liv.

Upp klockan sju, några timmars arbete varje dag, en halvtimmes rast ensam i en liten rastgård. Belysningen i cellen släcks 19.30.

– Han kommer att få det ensamt. Jag tänker inte ge honom några permissioner eller ge honom rätt till besök på lång tid, säger Salminen.

Juha Valjakkala har suttit inlåst i 14 år och hade möjligen benådats inom ett år.

– Det är uteslutet nu. Hur lång extratid han får kan jag inte säga än, men en livstidsdömd i Finland får inte sitta längre än 20 år.

Att han kunde rymma så enkelt som han gjorde under en permission har lett till en hätsk kriminalpolitisk debatt här i Finland.

Restriktiv med benådningar

Alla skyller på alla och inrikesminister Ville Itälä vill göra det kriminellt att inte återvända från en permission. Han vill även att det ska tas färska foton på fångar som kan vara på väg att rymma.

Det är president Tarja Halonen som fattar beslut om benådningar av livstidsfångar.

Hon har hittills varit mycket restriktiv i sina beslut och lär inte bli mjukare av Juha Valjakkalas flykt.

Aftonbladet i går

Oisín Cantwell