”Hon kan ha gjort det för att skona barnet”

Läkare: Hon kan ha tappat greppet om verkligheten

NYHETER

Varför döljer en kvinna sin graviditet, föder i lönndom - och dödar sina barn?

- Det finns inget enkelt svar, självklart har kvinnan en allvarlig psykisk störning. Hon kan ha hallucinationer, tappat greppet om verkligheten och ha vanföreställningar, säger Lena Mallon, överläkare och psykiater på Säters sjukhus.

Många kvinnor kan drabbas av en lättare depression efter förlossningen. De kan känna sig orkeslösa, få skuldkänslor för att de fött ett barn till världen och se allt pessimistiskt

Men har kvinnan drabbats av en förlossnings- och amningspsykos kan hon inbilla sig att barnet är sjukt, att det finns något ont i barnet eller höra röster som säger att hon måste döda barnet.

Anhöriga bör reagera

- För att skona barnet från ett grymt liv, tar de livet av barnet eller av sig själv. Symptomen är så alarmerande att anhöriga eller sjukvården bör reagera, säger Lena Mallon.

Det är de minsta barnen som är mest utsatta, en förlossnings- och amningspsykos framträder inom ett halvår.

- Har det gått mer än sex månader och kvinnan visar allvarliga symptom bör man fundera över andra orsaker, säger Lena Mallon.

Det finns en annan grupp psykiskt sjuka mammor som är svårare att fånga in:

- De utstrålar inga symptom utan känner förtvivlan och vanmakt. Mammorna lever med många sociala problem och klarar inte av situationen. De är desperata och vanmäktiga, de vet inte vart de ska vända sig.

De kvinnorna kan döda sina barn för att få uppmärksamhet:

- Hur bisarrt det än låter, kan de i den rättsliga processen bli föremål för omsorg och uppmärksamhet. Det tragiska är att de då får den hjälp de skulle fått tidigare.

Tragiskt sätt att väcka omgivningen

Sjukdomen har namnet "Münchhausens syndrome by proxy", kvinnan väcker omgivningen på ett tragiskt sätt.

Barnläkare är medveten om att oroliga mammor kan söka uppmärksamhet via sjukvården för banaliteter. De vädjar om hjälp indirekt.

- De kvinnorna kan till och med skada sitt barn eller framkalla en sjukdom i förhoppningen att någon kan se hur hon har det.

- Men hur vanligt det är kan jag inte säga, men det finns hos väldigt utsatta kvinnor.

Risk att kvinnan tar livet av sig

Lena Mallon arbetar som psykiater på Säters sjukhus, dels som allmän psykiater men även överläkare på en nyöppnad avdelning för vårddömda kvinnor.

Kan en kvinna, som dödat sitt barn, orka leva vidare med den insikten?

- Det är en väldigt svår och lång process. Man måste hela tiden gå väldigt försiktigt fram annars är risken att kvinnan tar livet av sig.

Förlossningsdepression

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Ulla-Lene Österholm