Hatten av, herr Moodysson

NYHETER

Virtanen listar vilka som är bäst för sista gången.

Lukas Moodysson får den stora äran att bli etta.

1 (re)

Lukas Moodysson

Hans 84-sidiga dikt ”Vad gör jag här” är grym. Lukas Moodysson är grym. Han är min favorit bland dem som sysslar med underhållning och kultur i Sverige.

Jag är avundsjuk. Jag skulle vilja vara lika begåvad, rolig, träffsäker och egensinnig som han – och inte bara lika trevande, elak, osäker och sökande. Men mest är jag glad att han finns.

Hatten av, herr Moodysson. Fortsätt med filmerna, kärleken och upproret. Och oroa dig inte för någonting.

2 (re)

Håkan Hellström

Lukas Moodysson som musik.

3 (re)

Anna Järvinen

”I remember things you said, I keep them in my heart”, sjunger Anna Järvinen och Magnus Vikström ondskefullt vackert. Granadas nya ”Everyplace we went” är det stora vårvemodet, när solen står så högt men tårarna slutar inte rinna.

4 (4)

Anders Ljung

Space Age Baby Janes ”Grace under pressure” låter som om Phil Lynott (Thin Lizzy) sjöng i Ultravox. ”Hur fräckt som helst, och alls inte bara för att Max’s Kansas City droppas i texten”, skrev Håkan Steen och smällde iväg fyra plus.

5 (8)

Paola

”I’m getting on with my life, its alright – so baby stop calling me.” Nästa Paola-singel, ”Fine without you”, är den härligaste popstänkaren sedan Cornershops ”Brimful of Asha”. Eller nåt.

6 (ny)

David Sundin

Även kallad ”Spermaharen-David”. Sveriges roligaste kille.

7 (re)

Plura Jonsson

Sångare i Sveriges bästa rockband någonsin. Kolla in dem i svt2 på lördag, kl 20.00 Det är aldrig för sent att börja älska Eldkvarn.

8 (1)

Anders Johansson & Måns Nilsson

P3 förlorar ungdomslyssnare. Ja, tyvärr är det nog så att P3 är alldeles för bra. Som Anders & Måns i ”Så funkar det”. In med mer broilerröster, in med mera slabbhits, in med mera dynga! Mer dynga, mer dynga, mer dynga! Då kommer lyssnarna.

9 (ny)

Christina Bergmark

Londons coolaste Skellefteåbor – just det, Wannadies – är tillbaka med ”Before and after”. Starkt, starkt, starkt album för alla som gillar tuffa poppen och vassa melodierna.

10 (ny)

Jay-Jay Johanson

Synthpoppen är såå tillbaka – och storstjärnan i Frankrike, svenske Jay-Jay Johanson, har fått till sin bästa låt någonsin med ”On the radio”. Spelas före Kents ”Dom andra” och efter Space Age Baby Janes ”Grace under pressure”.

Utelistan:

1 Ulf Lundell

Inte bara den störste artisten utan också kanske den mest självgoda och en av de kortaste. Det måste bli ensamt att känna sig som den enda kloka människan i Sverige.

2 Magnus Uggla

Kortare, coolare och folkligare än Ulf Lundell. Men VM-låten har vi hört 23 gånger förut. Av Uggla själv. De 12 första gångerna i bra versioner.

3 Thomas Öberg

Kort, cool och ganska folklig. Att Sverige uppskattar designad Captain Beefheart-hysteri är rätt roligt. Men jag gömmer mig när Bob Hund börjar gnissla .