Sverige har dyrast mat i EU

Mineralvatten kostar 400 procent mer än i Spanien

NYHETER

Sverige är det dyraste landet i EU när det gäller priser på dagligvaror, enligt en undersökning som EU-kommissionen presenterade på torsdagen. Mineralvatten kostar exempelvis drygt fem gånger mer i Sverige än i Spanien.

Sverige toppar prisligan oavsett om momsen inkluderas eller inte i priset, enligt kommissionens undersökning Resultattavlan, som på svenskt initiativ genomförs varje halvår.

I torsdagens undersökning framgår bland annat att Barillas spagetti kostar mer än dubbelt så mycket i Sverige som i Italien och läskedrycken Fanta kostar 90 procent mer i Sverige än i Nederländerna. Sverige pekas samtidigt ut som det dyraste landet i unionen när det gäller mineralvatten, chokladdrycker och tvättmedel. Enligt undersökningen är mineralvattnet mer än fem gånger dyrare i Sverige än i Spanien.

Transportkostnader

Någon enskild orsak till de stora prisskillnaderna kan EU-kommissionen inte se, men undersökningen hänvisar bland annat till olika konkurrensförhållanden i olika länder samt transportkostnader.

De stora prisskillnaderna visar att EU:s inre marknad ännu inte fungerar tillfredsställande, enligt kommissionen, som hoppas på att den gemensamma valutan euron på sikt ska leda till en jämnare prisspridning inom unionen.

- Detta bekräftar bilden av hur det ser ut på den svenska marknaden. Bakgrunden är komplicerad, men det handlar nog om att vi har för få leverantörer, att konkurrensen är för dålig, säger handelsminister Leif Pagrotsky till TT.

En annan tänkbar orsak är, enligt Pagrotsky, att detaljisterna är för tätt knutna till vissa grossister. Han tillägger dock att det inte görs några övervinster inom den svenska livsmedelsindustrin.

- De kanske inte är lika effektiva som i andra länder. I slutändan handlar det om att det blir dyrare att leva i Sverige trots att varor går att transportera billigt från länder i vårt närområde, säger Pagrotsky.

Högt kostnadsläge

Enligt detaljhandelskedjan Vivos försäljningschef, Andres Grosenius, beror de höga priserna i Sverige på ett högre kostnadsläge för distribution, transporter och arbetskraft.

- Vi har en låg vinstmarginal jämfört med andra branscher. Konkurrensen är tuff och prisskillnaderna jämfört med EU har minskat de senaste åren, säger Grosenius till TT.

Den senaste Resultattavlan ska tas upp för diskussion av EU:s ministerråd för den inre marknaden, där Pagrotsky ingår, på tisdag nästa vecka.

Andra högprisländer inom unionen är grannländerna Danmark och Finland. De billigaste EU-länderna när det gäller dagligvaror är Spanien, Nederländerna och Tyskland.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM