Rädslan stor bland barnen

Rektorn: Skolan håller öppet för elever som inte vågar gå hem

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
skolgården tyst och öde På Kvarnbergsskolan i Gustavsberg råder sorg och rädsla. - Många barn blir oroliga och mår dåligt när något sånt här fruktansvärt händer, säger rektorn Calle Degerström. Nu håller skolan öppet extra länge varje eftermiddag så att elever som inte vill gå hem innan föräldrarna kommer från jobbet får stanna kvar och tala med en vuxen. Den 31-åriga mamman var elev på skolan som barn. Nu är hennes 13-årige son elev här. Hans skolkamrater får extra stöd och hjälp.
NYHETER

Sorg och förstämning råder på Kvarnbergsskolan i Gustavsberg.

Det var här den 13-årige pojken gick och här studerade också hans mamma för 16 år sedan.

- Hela skolan går igenom ett djupt trauma, säger rektorn Calle Degerström.

På skolan går ungefär 350 högstadieelever och här jobbar ett 40-tal lärare.

Några av dem har undervisat den 31-åriga kvinnan som gick på högstadiet 1983-1986.

- Många barn blir oroliga och mår dåligt när något sånt här fruktansvärt händer, säger Calle Degerström.

- Vi har åtta experter inkallade för att hjälpa oss att ta hand om och bearbeta krisen. Framför allt är det lärare och annan personal som får handledning så de vet hur de ska ta hand om eleverna.

Kompisarna får extra stöd

Under veckan håller skolan öppet lite längre så att elever som inte vill gå hem innan föräldrarna kommer från jobbet kan få stanna kvar och tala med någon vuxen.

Barn som var nära kompisar till 13-åringen och kände hans mamma får också extra stöd och hjälp.

I Gustavsberg bor ungefär 14 000 människor och många känner den drabbade familjen.

Tillsammans med kyrkan har därför kommunen öppnat ett kriscentrum i församlingslokalen där också psykologer från landstinget finns.

Kyrkan i Gustavsberg hade jouröppet redan under onsdagsnatten.

- I en svår situation är det många som vänder sig till kyrkan, vi präster kommer ju regelbundet i kontakt med människor i sorg, säger kyrkoherde Arved Arvedson.

- Det är är ju också en händelse som berör så många. Att tala med någon och att få ge ord åt sin oro har en läkande kraft och därför finns vi i kyrkan med.

Barn måste känna sig älskade

Vad säger man till sina barn i en sån här situation?

- Det viktigaste är att man verkligen låter sina barn veta att man älskar dem. Barn har mycket fantasier och när något sånt här händer är det lätt att de blir oroliga.

- Därför måste man förklara att det som skett är en stor olycka men att det aldrig skulle kunna hända det barnet. Barnen måste få veta att de trygga hos sina föräldrar.

Thomas Gustafsson