Panikslagen efter fyndet

Vännerna: Hon är snäll och mycket ensam människa

1 av 4 | Foto: photomic
en vanlig tjej Ett klassfoto av mamman då hon var i 15-årsåldern. - Hon var trevlig. Utmärkte sig inte på något sätt. Vi brukade gå hem tillsammans efter skolan och fnittra om killar, minns en vän.
NYHETER

Snäll, men kanske lite godtrogen. Så beskrivs mamman som tros ha dödat sina två barn. Vännerna är chockade över att hon inte sökte hjälp.

- Hon berättade att hon gått igenom en svår abort. Hon var tvungen att föda fram fostret och hann se en fot, säger en av dem.

Ingen märkte någonting.

Deras granne och vän tog varje dag bussen till jobbet där hon satt i kassan. Den 31-åriga kvinnan träffade ofta sin mamma som bor i närheten, de brukade handla mat tillsammans. Ibland drack hon en öl på puben med kompisarna.

Men den mesta tiden tillbringade hon med sin son.

- De hade en jättefin relation. Hon var en bra mamma som gjorde mycket saker med sin son, de var som bästa kompisar, säger Siv Wallin som bor i samma hus som mamman.

Utnyttjad för att hon var snäll

En vanlig tjej från grannskapet, som folk är mest.

Fast lite gladare - och förmodligen lite ensammare.

En vän säger att det funnits tecken på att något varit fel.

- Hon vägrade äta mat ur frysen. Hennes mamma fick nästan varje dag handla färsk mat åt henne. Nu förstår man ju varför.

En annan granne, Maija Salava, säger:

- Jag tror att det fanns de som utnyttjade att hon var så snäll, men att hon egentligen inte fick något riktigt stöd av någon.

Maija Salava är arg på uppgifterna om att mamman skulle ha ljugit om sitt onda knä.

- Hon gjorde en titthålsoperation och var nervös innan. Efteråt visade hon mig ärret på knäet.

I efterhand har Agneta Ilkka, en av hennes närmaste vänner, kommit på en sak som var konstig.

- När vi pratade om att det var hemskt att de hittat en baby var hon lite dämpad. Hon höll med, men sa inte så mycket själv,.

De träffades ofta. Fikade på uteplatsen. Pratade om Agnetas graviditet och när Agneta skulle göra ett fostervattenprov följde den 31-åriga kvinnan med.

När Agnetas familj var bortrest tog hon hand om blommorna och hunden.

- Hon var alltid så snäll och bra med mina barn och hade ofta med sig överraskningar. De tycker mycket om henne. Hon är en gullig tjej.

Försöker att förstå

Agneta är tagen och trött. Det senaste dygnet har varit påfrestande.

Barnen förstår ingenting, men kräver svar på frågor som inga svar har.

- De är så oroliga för att de inte ska få träffa henne igen, men vi ska hälsa på henne senare. Jag är inte arg på henne, det är synd om henne även om det hon gjort är hemskt. Jag är mer besviken. Hon kunde ju ha fått hjälp om hon bara berättat för någon, säger Agneta.

Agnetas make Marko försöker också förstå.

- Hon var ju vår kompis som firade nyår här. På valborgsmässoafton, dagen innan de hittat kroppen, så var vi på puben tillsammans med henne. Hon var som vanligt, säger han.

De lärde känna varandra genom barnen.

- Det värsta hennes son visste var att vara ensam hemma så han var ofta här när hon arbetade.

Agneta kände till att väninnan och sonen träffat polisen några gånger efter att babyn hittades. Det var inte så konstigt eftersom det var sonen som var med och hittade kroppen.

Men kanske ville hon berätta när hon sa det.

Kanske ville hon även berätta den gången hon nämnde sin abort för en annan vän.

Mammans omedelbara reaktion när sonen hade hittat den döda babyn i skogen var panikartad. Vännerna tolkade hennes upprörda känslor som en moders naturliga omsorg om ett barn som varit med om någonting fruktansvärt.

Ingen misstänkte att det i själva verket var hon som dödat sitt lilla barn och lagt det i frysen.

- Jag stod nedanför hennes balkong. Hon pratade i säkert en kvart om hur hemskt det var. Det var bara någon timme efter att hennes son hittat kroppen, berättar en granne.

Arbetade som kassörska

På klassfotot i högstadiet sitter den då 15-åriga flickan på nedersta raden. Hon är ljus, späd, har en collegetröja på sig, ler blygt mot kameran.

- Hon var trevlig. Utmärkte sig inte på något sätt. Vi brukade gå hem tillsammans efter skolan och fnittra om killar, minns en vän.

En annan klasskamrat berättar att den unga flickan var väldigt barnslig för sin ålder, att hon för det mesta umgicks med betydligt yngre elever.

- Ibland dök hon upp på ungdomsgården och spelade biljard. Men för det mesta höll hon till med ett yngre gäng.

Den unga flickan studerade inte vidare efter grundskolan. Hon försörjde sig på ströjobb. Hon har de senaste sex åren jobbat som kassörska i två butiker.

- Hon ställde alltid upp och var lojal. Hon hade det tufft som ensamstående mor. Jag kan förstå att det var pressande för henne att få vardagen att gå ihop, säger en före detta chef.

Av de fem barnen kvinnan fött är två mördade, ett har adopterats bort, ett bor hos sin far och det femte, pojken som hon har vårdnaden om, har socialen tagit hand om.

Oisín Cantwell, Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM