Israeliska styrkor tillbaka i Jenin

Nya strider på Västbanken

NYHETER

Israeliska armén har åter ockuperat staden Jenin och flyktinglägret på Västbanken, uppgav ögonvittnen och palestinska säkerhetskällor.

Strider mellan israeler och beväpnade palestinier pågick ännu en timme efter att operationen inletts.

Redan sent igår, på torsdagen, körde israeliska stridsvagnar i Nablus och i El Bireh nära Ramallah.

Ett stort antal stridsvagnar, uppbackade av bestyckade helikoptrar, har rullat in i den palestinska i Jenin och flyktinglägret och öppnat eld mot flera mål.

Sent på torsdagen dundrade israeliska stridsvagnar in i de palestinskstyrda städerna Nablus och El Bireh på, uppgav palestinska säkerhetskällor.

De sade att omkring 15 israeliska stridsvagnar kört in i Nablus där israeliska soldater öppnat eld, men inga skadade hade rapporterats. Stridsvagnarna hade gått in i staden från två håll.

Det senaste intrånget i Nablus skedde den 11 maj, sedan dess har israeliska stridsvagnar omringat staden.

Flera stridsvagnar och bepansrade fordon körde också in i El Bireh, nära Ramallah, där de tog sig till den centrala delen av staden, uppgav säkerhetskällorna. Inte heller därifrån har det kommit rapporter om skadade.

Tidigare på torsdagen sköt israeliska armén ihjäl en medlem ur den palestinska säkerhetstjänsten i det första intrånget i Ramallah sedan belägringen av den palestinske ledaren Yasser Arafats högkvarter hävts.

Den israeliska armén uppgav att den gripit två aktivister ur islamiska Jihad i Ramallah som enligt uppgift planerade ett självmordsattentat i Jerusalem under den judiska religiösa högtiden som inleddes senare på torsdagen.

Det arabiska tv-bolaget al-Jazira rapporterade tidigt på fredagen att israeliska stridsvagnar även gått in i Tulkarm på norra Västbanken, uppger DPA.

Den israeliska armén har vägrat kommentera de pågående militära aktionerna.

aftonbladet.se , TT