Korvfrossa och folkfest när Norge firar 17 maj

Kronprinsessan Mette-Marit deltar – trots brännskadorna

Foto: AP
Mette-Marit hade en vidbrättad hatt på sig för att skydda sig mot solen när hon vinkade till folket tillsammans med övriga medlemmar i det norska kungahuset.
NYHETER

Idag firar det norska folket sin nationaldag, syttende Mai.

I strålande solsken, åtminstone i södra delen av landet.

Svårt brännskadade kronprinsessan Mette-Marit fanns inte med i förmiddags då den norska kungafamiljen kom ut på slottsbalkongen. Enligt uppgift kommer hon senare i dag ut och vinkar till folket.

Lek och fest, högtidlighet och tid att minnas präglar den norska nationaldagen.

Paradgatan Karl Johann fylls till trängsel med firande, glada norrmän som äter korv och glass, tutar i tutor, hurrar, skålar och skrålar och viftar med norska flaggan.

17 maj 1814 fick Norge sin grundlag som fastställde landets självständighet. Det är för att fira den som nationaldagen infaller på samma datum. Högtidsdagen har blivit en fest i klass med julafton.

Norrmännen frossar i korv

Den norske antropologen Runar Døving har skrivit en doktorsavhandling om det norska folkets förhållande till mat.

I den analyserar han bland annat norrmännens yviga korvfrossa den 17 maj.

- De vuxna kan dricka champagne till frukost och barnen får äta hur mycket korv de vill, säger Runar Døving till den norska tidningen Dagsavisen.

- Poängen är att lusten att äta korv är ett tecken på frosseri som ska hållas i schack – utom när det är fest.

Mette-Marit vinkar – trots allt

Den norska kungafamiljen kommer traditionsenligt ut på slottsbalkongen och vinkar till folket. I förmiddags uppträdde dock kronprins Haakon i solglasögon utan sin maka.

Mette-Marit fick svåra brännskador vid en tv-intervju nyligen och har sedan dess varit tvungen att vistas inomhus. I slutet av tillställningen kommer hon dock att delta.

– Hon kan vistas utomhus i korta perioder under förutsättning att hon använde solkräm med hög solskyddsfaktor, säger professor Jan Petter Blomhoff till tidningen VG i dag.

Firande i Stockholm – och Bollnäs

Även exilnorrmännen firar 17 maj. Här i Sverige sker det organiserat i Stockholm med parad på stan med Skansen som mål och festmiddag på kvällen.

I Göteborg har det varit flagghälsning på morgonen. Hela dagen pågår festligheter och på kvällen tågar man genom stan för att avsluta med folkfest i den norska kyrkan.

Även i Lund och Bollnäs finns det möjlighet att organiserat fira den norska nationaldagen.

webb-radio

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM