Mulla Omar hotar: Vår eld ska nå Vita huset

Första intervjun med talibanledaren efter regimens fall

NYHETER

AMMAN

Talibanernas högste ledare, mulla Mohammad Omar, har enligt en intervju i en arabisk tidning på fredagen bekräftat att terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin fortfarande är i livet.

- Vår eld ska nå Vita huset, sade mulla Omar till tidningen Asharq Al-Awsat.

Mulla Omar har varit försvunnen sedan talibanregimens fall i december.

- Vi anser inte att kampen är över i Afghanistan, i Palestina eller i något annat islamiskt land, tillade han.

- Vad beträffar Afghanistan har slaget just börjat och dess ursinniga eld ska nå Vita huset, ty det är orättvisans och despotins säte, eftersom de har gått i krig mot islam och muslimerna utan laglig grund. Vi är segervissa, sade han.

Intervjuad i bergen

Enligt tidningen, som har sin huvudredaktion i London, gjordes intervjun i ett bergsområde i Afghanistan. Det är den första intervjun med mulla Omar sedan hans regering föll i slutet av förra året.

- På grund av de massmord som vårt förtryckta folk har fått utstå beslöt vi att dra oss tillbaka för att rädda livet på vårt folk och inleda gerillakrigföring från bergen, fortsatte mulla Omar.

Terrorattackerna mot USA den 11 september beskrev han som en historisk händelse. Han ansåg att USA nu bör inse vad som låg bakom attackerna och ta itu med detta för att förhindra en upprepning.

- USA:s framtid i Afghanistan blir med Guds hjälp ett slags helvete och ett totalt nederlag, som det blev för det forna Sovjetunionen och dessförinnan för de brittiska kolonialisterna, tillade han.

"Usama är vid liv"

På en fråga om Usama bin Ladins öde svarade mulla Omar:

- Oturligt nog för Bush är schejk Usama fortfarande vid liv, eftersom Den Högste är den som bestämmer allas ålder.

TT-DPA