”Jag ser fram emot ett gigantiskt spelkrig i höst”

Läs chattet med Henrik Rudin

NYHETER

Aftonbladets spelskribent Henrik Rudin blev nyligen utsedd till Sveriges mest inflytelserika speljournalist. I dag chattade han om allt från segern till Sega på aftonbladet.se. här kan du läsa sammandraget.

Foto: Mikael Gustavsen
Henrik Rudin.

Henrik Rudin säger: Hej allesammans - nu är jag här! Välkomna att ställa frågor!

buzz säger: vem är du

Henrik Rudin säger: Min titel är spelredaktör - jag har ansvaret för bevakningen av dataspel och tv-spel på Aftonbladet. Jag recenserar spel, skriver artiklar om spel och så vidare.

Kristoffersson säger: Hur har du firat din "seger" nu?

Henrik Rudin säger: Jag har varit glad inombords. Glatt mig åt att branschen fattar att vi är att räkna med. Våra läsare - ni - har å andra sidan haft koll länge, jag får mycket uppskattande mejl. Annars gäller det bara att jobba vidare... mer... bättre...

Schtzer säger: Vem skulle du själv ha röstat på?

Henrik Rudin säger: Jag håller nog mina röster för mig själv, det är mycket "spel" bakom gallerierna och informell makt i spelbranschen som i andra branscher. Sånt tycker jag nog inte man talar om eller ska tala om.

Tobbe säger: VIlket spel är Number One för tillfället?

Henrik Rudin säger: För mig just nu är det "Mad maestro", ett skojigt musikspel till Playstation 2. Annars har jag förförts av Final fantasy X några dagar nu.

Enkil säger: Bästa spelet genom tiderna?

Henrik Rudin säger: Svåraste frågan genom tiderna... Något gammalt Amigaspel kanske, Stunt car racer... eller fightingspelet Soul calibur eller tennisliret Virtua tennis... Eller bilspelet gran turismo

Kristoffersson säger: Hur gick det till när du blev spelredaktör?

Henrik Rudin säger: Stort intresse och vilja att utveckla spelbevakningen på Aftonbladet - som uppmärksammades av rätt folk vid rätt tillfälle, tror jag.

NACKA säger: var det här ditt drömjobb??

Henrik Rudin säger: Jag är journalist - och jag älskar spel. Just kombinationen var kanske inget jag planerade, men det är väl ett härligt resultat. Fast det finns måndagar i jobbet, jag lovar...

Kristoffersson säger: Nästan varenda mejl jag skickat till dig har du svarat på, hur har du tid över??

Henrik Rudin säger: Jag tar mig tid. Jag tycker det är oerhört viktigt med kontakt med dig som läser. För att få reaktioner. För att kunna "rätta till" missförstånd. Och för att det naturligtvis är kul att prata spel med likasinnade!

Enkil säger: Vilken spelkonsol är bäst, enligt dig?

Henrik Rudin säger: Beror på vad du är för en typ. Det är tre vassa maskiner som gör upp, men de är starka på lite olika sätt. Min senaste sammanfattning vid Gamecubepremiärfen säger rätt mycket: http://www.aftonbladet.se/spela/rudin/

Tobias säger: Blir det någon uppföljare till Phantasmagoria 1/2 tror du? Vad tycker du om idén att basera film utifrån spel?

Henrik Rudin säger: 1. Vet faktiskt inte. 2. Brukar oftast vara - helt värdelöst. Tror de flesta håller med mig.

SIm city fan säger: Hej, jag har länge sett fram emot det nya Sim City 4, men har bara sett några få bilder, har du några smaskiga detaljer att avslöja...

Henrik Rudin säger: Jag har inte så mycket mer än vad du har sett. Jag hoppas på lite mer utveckling än mellan SC 2000 och trean. På E3-mässan i USA nästa vecka ska spelet visas och det ska bli spännande att se.

X-Man säger: Föredrar du konsoller framför pc-spel?

Henrik Rudin säger: Ja, absolut. Mer avslappnad underhållning, mindre krångligt - och i stort sett alltid överlägset i flyt och sammanlagd spelupplevelse.

Andre Assarsson säger: Bedömningar av spel måste vara väldigt subjektivt - Vilka faktorer tar Du hänsyn till i en bedömning?

Henrik Rudin säger: Spelglädjen, naturligtvis - berör detta mig? Jämfört med andra spel i samma genre? Helhetskänslan - är det kvalitet, med hjärta? Därefter ner på detaljer och finesser som grafik och ljud och effekter.

Sebbe säger: Hej! Jag ar ett gammalt troget Sega-fan och mitt hjarta bloder att se att de nu tillverkar spel till deras varsta konkurrent... Tror du Sega kan komma tillbaka och konkurrera med de stora igen?

Henrik Rudin säger: Nej, och det är klokt av dem om de avhåller sig från att försöka. Och helt rätt väg (känslomässigt och ekonomiskt) att bjuda alla, oavsett om du lirar Xbox, GC eller PS2, på sköna spelupplevelser.

Henrik Rodin säger: är du själv en "experienced" gamer och har lirat de flesta spel och konsoler ända bak till nintendo 8 bitar kom ?

Henrik Rudin säger: Ja, ungefär. Just NES och Commodore 64 svarade för mina första seriösa spelupplevelser.

Kristoffersson säger: Har du någonsin haft en udda dröm som är relaterat till spel?

Henrik Rudin säger: Jag minns när jag hade lirat "Fire" på Game & Watch och det hoppade gubbar framför ögonen när jag skulle sova - och så händer det ju med en del andra lir. Men drömmar? Nä, jag tror inte det. Skönt...

Kalle kanin säger: Tycker inte du att spelen är ORIMLIGT dyra, det tycker jag. när spelet är så dyrt lockar det juh folk att tanka och bräna,,

Henrik Rudin säger: Jo, det är de. Men vartefter spelen blir allt vassare och mer påkostade och välgjorda falnar de också långsammare. I dag är många ett år gamla spel fortfarande högklassig underhållning - och de finns till budgetpris!

Enkil säger: Vilken speltitel ser du mest fram emot i år?

Henrik Rudin säger: Jag är helt tom, faktiskt. Xbox- och Gamecubepremiärerna pumpade ur mig totalt och nu ska jag fylla på intrycken på E3 nästa vecka. Jag ser helt enkelt allmänt fram emot ett gigantiskt spelkrig med tunga titlar i höst.

Kristoffersson säger: Föredrar du att spela med eller utan kompisar, dvs singel- eller multiplayerspel?

Henrik Rudin säger: Med kompisar, självklart. Blodiga bataljer med en jämbördig polare är oslagbart! Men helst i livs levande form i soffan, inte över nätet.

Affe säger: Skulle inte du vara intresserad av att få in en fot i spelutvecklingen själv? Du måste ju sitta inne med tonvis av kvalificerade spelidéer, precis som killarna på PC Gamer säger sig göra...

Henrik Rudin säger: Kanske, om det dyker upp nåt erbjudande. Visst har jag en del (enligt mitt tycke) vassa idéer på lut... Men jag kan ingen teknik i praktiken...

Spelkunnig säger: Tycker det är utmärkt att ni slår ett slag för denna massrörelse men tyvärr att ni saknar insikt i mycket. Ett flertal spel får negativ kritik för att det är för krångligt? Det kan va en sida av spelet men knappast rendera ett lägre betyg...?

Henrik Rudin säger: Jo, det kan det väl - varför gjordes inte spelet enklare? Att vi "saknar insikt" i övrigt har jag svårt att kommentera utan fler exempel.

Svea säger: hur gammal är du ?

och tror du att åldern har nån betydelse när man jobbar som speljournalist ?

Henrik Rudin säger: Jag är 28 år. Åldern spelar väl ingen roll. Det som är viktigt är väl erfarenhet och ett öppet sinne för nya idéer. Det vore ju livsfarligt att hela tiden prata om spelen på "den gamla goda tiden"...

Björn säger: Anser Du att en del spel borde förbjudas, t.ex innehållande våld. Påverkas man, leder det till mer våld.

våld, påverkar det till

Henrik Rudin säger: Det finns åldersgränser som jag hoppas efterlevs. Jag ser inga spel som är så moraliskt förkastliga att de skulle förbjudas, och i våldsnivå är de knappast värre än actionfilmer.

sara säger: Hej Mina kompisar är spelskribenter och jag har blivit tillfrågad, Men hur mcyklet tid måste man lägge ner på jobbet om man frilansar?

Henrik Rudin säger: Ingen aning. Din lön eller belöning bör väl motsvara det du lägger ner - och du bör väl känna själv att du gör ett bra jobb?

JoGi säger: Hallå, Jag har precis köpt en XBox och HALO. Frågan är då vad nästa spel att satsa på är. Eftersom spelen är såpass dyra. Vilket spel förutom HALO är mest prisvärt just nu (eller som kommer snart). Helst då inga racing spel.

Henrik Rudin säger: Okej, inte Gotham då... det är ju jättebra! Nå, Dead or alive, Amped och Tony Hawk är också kanon.

Åke säger: Om man är sugen på många och bra spel, vilken konsol bör man välja? Har själv en PS2 och funderar på att köpa antingen X-box eller Gamecube. Vilken av dessa bör jag välja om jag vill ha många och bra spel?

Henrik Rudin säger: Xbox kommer att få fler spel, det är jag helt övertygad om. Mintendo har en lång resa innan de kan bjuda på sin plattform lika mycket som konkurrenterna.

Kristoffersson säger: Om du träffade Shigeru Miyamoto, vad är det första du skulle fråga honom?

Henrik Rudin säger: Jag har träffat honom flera gånger. Just nu skulle jag nog fråga honom om han själv, ärligt, är nöjd med premiärspelen.

Metalmaniac säger: Hörru Henke, tror du att GTA 3 kommer till PC den 29:e Maj? Eller är förseningar att vänta sig, sköt om dig

Henrik Rudin säger: Tveksamt, det är ju redan uppskjutet. Men den som väntar på något gott...

Kristoffersson säger: Vad är det sämsta spelet genom tiderna?

Henrik Rudin säger: Också svårt. Jag har inget specifikt exempel utan hatar generellt slarvigt ihopslängda spel som misslyckas med att vara det minsta roliga och är sämre än sina trettio konkurrenter.

Robban säger: Tror du att fusk kommer ta död på multiplayerspelen över nätet?

Henrik Rudin säger: Nej, det är inte problemet. Problemet är fortfarande att det är för svårt att ansluta och alla nätproblem under spelandet. Fjantiga fuskare stör alltid - men brukar tas om hand brutalt av spelarna och spelmakarna vartefter.

Henrik Rudin säger: Nu är det "game over" för denna chatt. Tack alla som skrev och kollade - och vi ses! Nya recensioner dyker upp på sajten om en halvtimme!