Enad front diskuteras mot högerextrema

NYHETER

Stockholm

Partisekreterarna i alla sju riksdagspartier ska i början av juni träffas för att diskutera en gemensam hållning i valrörelsen till högerextrema partier.

- Vi ska diskutera om det finns en möjlig gemensam hållning i valrörelsen och även vid andra offentliga debatter. Med tanke på situationen i Europa och att det faktiskt finns en risk för ökad rasism och främlingsfientlighet också i Sverige tycker jag det behövs, säger Pernilla Zethraeus, vänsterpartiets (v) partisekreterare, till TT.

Hon har tagit initiativet och fått bekräftat att alla kommer. Partisekreterarna ska träffas i början av juni, antagligen i riksdagshuset i Stockholm. Diskussionen kommer att vara öppen, förbehållslös och utan politisk likriktning, säger Zethraeus.

Debatt eller inte

- Vi kan självklart inte komma överens om allt, utan måste betona skillnaderna mellan våra partier i valrörelsen. Men en möjlig policyfråga kan ju vara ifall man ska ta offentliga debatter med högerextrema partier eller inte.

I början av maj deltog folkpartiledaren Lars Leijonborg i en tv-debatt om bland annat flyktingar mot Sverigedemokraten Sten Andersson. Leijonborg ansåg det viktigt att ta en öppen debatt med partier han ser som potentiella hot i Sverige.

I bjärt kontrast till det står just v. Partiet har lanserat nolltolerans mot högerextrema partier i valrörelsen. Där ingår bland annat vägra möta motståndarna i debatter.

"Förvägra"

Moderaternas partisekreterare Johnny Magnusson bekräftar mötet. Han klargör att några gemensamma demonstrationer eller manifestationer "blir det inte tal om".

- Men vi har som kutym att träffas förbehållslöst. Jag förväntar mig ett öppet samtal. Vår hållning är att förvägra dessa partier arenor för nationella debatter. Men kandiderar de ute i kommunerna tänker vi granska dem, säger Magnusson.

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM