Arafat: inga val under ockupationen

NYHETER

RAMALLAH

President Yasser Arafats signaler om fria val för palestinierna snart blev luddigare på fredagen. Valen kan inte hållas förrän den israeliska ockupationen upphör, sade Arafat.

I ett tal som direktsändes i tv i veckan sade Arafat att genomgripande reformer av Palestinska myndigheten är av nöden, och han utlovade val på alla nivåer. Enligt en resolution från det palestinska parlamentet ska val lokalval hållas i slutet av detta år, följt av parlaments- och presidentval senast i början av nästa år.

Men när Arafat på fredagen fick frågan om när fria val kan hållas svarade han:

- Så snart vi fått ett slut på denna ockupation av vårt land.

Han hade då färska exempel att hänvisa till, eftersom israeliska armén under natten gått in i ett flertal städer på Västbanken, bland andra Jenin, där de intensivaste striderna rasade under offensiven i april. Nattens intrång i Jenin visar att Israels "militära plan" med upptrappad strid mot det palestinska folket pågår, enligt Arafat.

En taleskvinna för armén tonade ner räden, och kallade den för en "nålsticksoperation". 40 personer greps, och ögonvittnen uppgav för nyhetsbyrån AFP att en av de gripna är en lokal ledare inom extremiströrelsen al-Aqsa-martyrernas brigader.

Flera döda

Flera dödsoffer krävdes i strider på Västbanken och i Gazaremsan under fredagsdygnet. Arméns intrång i palestinska städer beskrevs dock som högst tillfälliga operationer som snabbt skulle avslutas. Sedan jätteoffensiven i april omringar israeliska armén städerna.

Senast - och hittills enda gången - fria val anordnades för palestinierna var 1996, då Arafat och hans allierade vann en jordskredsseger. Ett nytt presidentval skulle ha hållits 2000.

Israel har signalerat att det inte går att förhandla med Palestinska myndigheten förrän demokratiska reformer har genomförts. Omvärlden trycker också på för en uppstädning av Arafats korrupta styre.

Det är dock allmänt känt att Arafat och Israels premiärminister Ariel Sharon hatar varandra, och få tror att Sharon någonsin skulle sätta sig vid samma förhandlingsbord som Arafat.

TT-Reuters