Första bilderna på Mette-Marits brännskador

Kronprinsparet firade 17 maj – i skuggan

NYHETER

Kronprinsessan Mette-Marit höll sig i skuggan när hon visade sig för folket på 17 maj.

På högra kinden och på läppen syntes – trots smink och brunkräm – de svåra brännskadorna efter tv-intervjun förra veckan.

Foto: AFTONBLADET BILD
brännmärkt prinsessa I går visade sig kronprinsessan Mette-Marit offentligt för första gången sedan intervjun som brände sönder hennes ansikte. Men för säkerhets skull höll hon sig mest i skuggan.

För första gången sedan den olycksaliga intervjun med tysk tv förra onsdagen visade sig Mette-Marit offentligt i går, på Norges nationaldag.

Det var länge osäkert om Mette-Marit på grund av sina skador i ögon och ansikte skulle kunna vara med.

Hon har haft stränga order om att hålla sig inomhus den gångna veckan.

Men i förrgår gav läkarna sitt tillstånd.

– Hon kan nu vistas utomhus i korta perioder under förutsättning att hon använder solkräm med hög skyddsfaktor, säger professor Jan Petter Blomhoff till den norska tidningen VG.

Skadorna syntes tydligt

När kronprinsparet i går morse traditionsenligt tog emot Asker-studenternas hyllningar hemma på Skaugum höll de sig för säkerhets skull i skuggan.

Brännskadorna, som Mette-Marit hade gjort sitt bästa för att försöka dölja med smink, syntes tydligt.

Liksom på kronprins Haakon är det högra sidan av ansiktet som har drabbats värst.

Den var den sidan som var riktad mot solen – och de starka strålkastarna – under tv-intervjun hemma på Skaugum förra veckan.

Kronprinsessan Mette-Marit fick så svåra brännskador i ansiktet att hon var tvungen att ställa in det planerade statsbesöket i Tyskland.

Skyllde på hål i ozonskiktet

Tysk tv skyllde på solen och möjligen ett hål i ozonskiktet, men det har avfärdats av experter som menar att det var de starka strålkastarna som orsakade brännskadorna.

Lamporna, som har ganska hög UV-strålning, kan ge brännskador och är farliga om UV-skyddet är trasigt eller har monterats bort, slår en tysk expert fast.

Mette-Marit måste undvika solen ett bra tag framöver. Och senare under dagen i går, när hon tillsammans med resten av kungafamiljen stod på slotts-

balkongen i Oslo och vinkade åt barnparaden som tågade förbi, dolde hon sig under en uppseendeväckande stor, illande röd hatt.

Även Haakon, som dock klarade sig undan med lindrigare skador, bar hatt till jacketten, men inte med tillnärmelsevis så breda brätten som sin hustrus.

Kerstin Nilsson