Bilar i vansinnes- race i Småland

NYHETER

En motortävling i småländska Emmaboda och ett så kallat cruising-möte i Borgholm på Öland i pingsthelgen inspirerade åtskilliga ur den tillströmmande publiken till egna livsfarliga tävlingar utmed de sydsvenska vägarna.

Vakthavande polisbefäl i Kristianstad, Växjö och Kalmar rapporterade på lördagsförmiddagen om vansinneskörningar i farter över 200 kilometer på vägarna mot östra Småland. Sveriges Radio Kalmar gick på förmiddagen ut med en varning för fortkörarna som utmed vissa vägsträckor idkade ren streetracing med flera bilar i bredd.

- För vår del handlade om ett tiotal bilar som med en djävulsk fart var på väg från Helsingborgshållet österut, berättar Ola Hessbo, vakthavande befäl hos Kristianstadspolisen.

- Plötsligt fick vi en massa samtal från andra bilister. Utmärkande för fortkörarna var att de hade skruvat bort registreringsskyltarna fram för att inte kunna identifieras på bilder från automatiska fartkameror.

Stoppades av polisen

Enligt polisen i Kalmar län dundrade de motorstarka lyxbilarna fram på E22 söderut och utmed riksvägarna 25 och 31. Här lyckades trafikpolisen få stopp på en del av blådårarna och beslagta deras körkort.

Enligt Radio Kalmar inträffade ett par olyckor men ingen av det allvarligare slaget.

Under valborgsmässohelgen förra året brakade ett hundratal bilar rakt genom Sverige i en olaglig biltävling, benämnd Gumball och med start och mål i London. Flera olyckor inträffade.

Bötfälldes

Åtskilliga av förarna åkte fast och bötfälldes vilket inte föreföll bekomma dem mycket: till övervägande delen bestod deltagarna av penningstinna playboys som for fram i bilar som Porsche, Mercedes och Ferrari.

TT