Experter avfärdar sabotage

NYHETER

Uttalandet om att tågolyckan utanför London, som dödade sju personer och skadade omkring 70, orsakades av ett sabotage avfärdas nu av experter.

Tidigare uppgifter om sabotage från företaget Jarvis, som ansvarar för underhållet av spåren, tycks inte vara tillförlitliga.

Experter säger till BBC att "det är mindre än en procents chans att olyckan orsakades av ett sabotage".

Det var tidigare på lördagen som Kevin Hyde, på företaget Jarvis, sade till BBC att olyckan kan ha orsakats av att någon mixtrat med spåret och tagit bort ett par muttrar.

Enligt Kevin Hyde upptäckte man ett liknande försök till sabotage bara nio dagar före olyckan utanför London inträffade. Då fann man ett par lösa muttrar i närheten av en växel i området.

Spårexperten Christian Wolmar är dock av en annan mening. Han säger till BBC att Jarvis endast är ute efter att skapa en rökridå för att inte själva få skulden för olyckan.

Den första rapporten efter olyckan visar att muttrarna kan ha skruvats fast på ett felaktigt sätt av Jarvis eller att underhållet inte var färdigt när olyckan inträffade. Om det skulle vara fråga om sabotage måste det enligt rapporten vara fråga om ett extremt sofistikerat sådant.

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM