Persson säger nej till arbetskraftsinvandring

Får kritik från Folkpartiet

NYHETER

STOCKHOLM

Att öppna Sverige för arbetskraftsinvandring vore fel i nuläget, sade statsminister Göran Persson i en TT-intervju på fredagen.

Han får nu från kritik från folkpartiet.

Men Persson försöker balansera många vågskålar - i partiet, allmänt inrikespolitiskt samt på ett större europeiskt plan, menar statsvetare.

- Det här är inte lätt för socialdemokratin. I partiets övre skikt finns en liberal hållning till invandring, men stora delar av väljargruppen är starkt kritiska. Det gäller att hålla ihop delarna, och Perssons uttalande är en tydlig återspegling av det dilemmat, säger Tommy Möller, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till TT.

Att nu öppna för massiv arbetskraftsinvandring spär bara på de integrationsproblem som redan finns i Sverige med många arbetslösa invandrare, sade Persson.

Med argument att inte vilja skapa en ny underklass och sociala spänningar avvisade han också uppluckrad arbetsrätt för att få arbetsgivare att anställa invandrare.

Mäktigt LO

Men där finns också partiegoistiska vinster. Persson lägger självklart också vikt i, och lyfter upp, en av socialdemokratins mäktigaste vågskålar - LO:s, menar Möller.

I europeisk politik blåser högervind. Många av Europas ledande socialdemokrater, däribland Persson, bekymras av främlingsfientliga partiers framgångar i flera länder.

Och även om Sverige ännu inte visat samma utveckling, vill Persson balansera inrikespolitiken med tanke på partier som exempelvis Sverigedemokraterna.

- Den potential som finns i Sverige för högerextremism skär djupt ner i LO-leden, där den här starka misstron mot invandrarpolitiken finns. Det är de här sakerna som han måste navigera mellan, säger Möller.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv vill öppna för arbetskraftsinvandring för att klara välfärdskrisen när allt fler svenskar går i pension inom kort. De flesta är också överens om att försörjningsfrågan är av avgörande betydelse.

Enligt Johan Pehrson, folkpartiets (fp) partisekreterare, är läget akut. Sverige måste genast börja rekrytera utomlands - och statsministerns hållning är för "defensiv".

"Helt fel"

- Vi kan inte säga att landet inte ska ha arbetskraftsinvandring bara av rädsla för vad socialdemokratiska väljare kan tycka. Göran Persson kan inte vara alltför taktisk och sticka huvudet i sanden bara för att det är valår, enligt Pehrson.

Pehrson säger också att arbetsrätten kan lämnas i grunden intakt, men att den behöver reformeras. Fp har förslag på att underlätta projektanställningar påpekar han.

Han anser visserligen att Göran Persson har helt rätt som håller emot extremhögern.

- Men han har helt fel med den politik som han fört vid makten i åtta år. Det har ju inte precis gått lysande med integrationen, säger Pehrson.

Tomas Bengtsson/TT