Aherns parti mot egen majoritet i Irland

NYHETER

BELFAST

Fianna Fáil-partiet ser ut att klara sig utan koalitionspartner när den nya regeringen ska bildas efter fredagens val i Irland, sade bedömare när röstsiffrorna strömmade in på lördagskvällen.

När cirka en fjärdedel av rösterna räknats såg politiska experter en tydlig trend.

- Det är en stor, stor seger, sade professor Michael Marsh, och förutspådde att premiärminister Bertie Aherns Fianna Fáil tar 86 av de 166 platserna i det irländska parlamentet, the Dail.

En vallokalsundersökning bekräftade tidigare under dagen att Bertie Ahern vann en säker seger och därmed får sitta kvar som premiärminister. Om Fianna Fáil får egen majoritet är det första gången för ett irländskt parti på 25 år.

Det vänsterinriktade oppositionspartiet Fine Gael verkade däremot ha gjort ett katastrofval. Resultatet för Fine Gael betecknades som "nära härdsmälta" av den politiske experten Noel Whelan i tv-kanalen RTE.

Sinn Féin framåt

Valets andra vinnare blev i stället Sinn Féin, den politiska grenen av Irländska republikanska armén (IRA). Partiet såg ut att nästan ha trefaldigat sitt väljarstöd jämfört med förra valet 1997.

Resultatet från tre valkretsar, som på försök röstat via datorer, var klart tidigt på lördagen. Fianna Fáil tog där hälften, sex av tolv, parlamentsplatser. Sinn Féin misslyckades med att ta någon plats i de tre valkretsarna men ökade sitt antal röster i alla tre.

Sinn Féin åtnjuter större popularitet i Nordirland, men är det enda större parti som med kraft arbetar för att återförena ön. Det lockar framför allt de väljargrupper som inte fått ta del av "det ekonomiska undret" vilket gett Irland smeknamnet den keltiska tigern.

Skapar oro

Partiet, som åtnjuter stort ekonomiskt stöd från exilirländare i USA, väntas få 3-5 mandat i det 166 man starka parlamentet. Bland annat vann den dömde vapensmugglaren Martin Ferris valkretsen North Kerry.

Sinn Féins framgångar lär skapa oro bland den protestantiska, brittiskvänliga majoriteten i Nordirland.

Ihärdigt ösregn i fredags sänkte valdeltagandet, trots att vallokalerna höll öppet hela 15 timmar, från 7.30 till 22.30. Enligt RTE verkade valdeltagandet ha hamnat på över 50 procent i många områden, och upp till 70 procent i en del mindre valkretsar.

EU-frågan viktig

Huvudproblemet för nästa regering blir EU-frågan. Irländarna chockade Europa förra året med sitt nej i folkomröstningen om det Nicefördrag som är avgörande för unionens expansionsplaner österut. Före årets slut måste Irland ratificera (godkänna) fördraget, och alla de fyra stora partierna är överens om att så måste ske. Men folket är fortfarande skeptiskt.

TT-Reuters