Polisman misstänkt för vållande till annans död

Sköt mot taxirånaren vid två tillfällen

NYHETER

En polisman är misstänkt för vållande till annans död sedan en 20-årig taxirånare skjutits till döds.

20-åringen rånade på lördagskvällen en taxiförare på dennes bil. I Eskilstuna rammade han två polisbilar innan han träffades av ett skott från polisens vapen.

Chefsåklagare Ulf Stålhane beslutade på söndagkvällen att inleda förundersökning rörande vållande till annans död. En polisman har delgivits misstanke om brott.

Under söndagen har polismän från Östergötland förhört sina kollegor från Eskilstuna, poliserna från Östergötland kallades in för att man ansåg det bäst att utomstående skötte förhören med poliserna.

Det har framkommit att polisen öppnade eld mot den 20-årige taxirånaren vid två olika tillfällen. När polisen vid det andra tillfället avger verkanseld träffas 20-åringen av ett skott. Han förs därefter till Mälarsjukhuset där han avlider strax innan fyra på söndagmorgonen.

Den 20-årige mannen som sköts till döds i natt är hemmahörande i Strängnäs. Hans anhöriga har underrättats.

Tog sats - körde in i polisbilen

Det var strax efter halv tolv i natt som taxichauffören i Strängnäs larmade att han blivit utsatt för ett rån och stod utan sin bil.

Polisen i Sörmland tog genast upp sökandet efter rånaren och taxibilen.

Strax utanför Eskilstuna, omkring tre mil väster om Strängnäs, upptäckte en polispatrull bilen som då var på väg in mot stan.

Klockan var då kvart i tolv. Men rånaren vägrade stanna.

- Polispatrullen startade ett efterföljande av taxibilen, säger Anette Wilhelmsson, vid polisen i Eskilstuna.

Jakten gick mot centrala Eskilstuna. Vid Intagsgatan, inte långt från Mälarsjukhuset, stannade rånaren bilen - därefter tog han i en snabb manöver sats och rammade den efterföljande polisbilen.

De två poliserna i bilen klarade sig utan skador vid kollisionen, men en kraftig rökutveckling från bilen gjorde att de inte omedelbart kunde fortsätta förföljandet.

Det kunde däremot ett par kolleger som kom för att hjälpa till att få stopp på rånarens framfart.

Efter anfallet mot polisbilen fortsatte rånaren färden genom centrala Eskilstuna. Efter några minuter svängde han söderut på länsväg 230 mot Katrineholm.

- Vid avfarten mot Borsökna, strax söder om Eskilstuna, stannade plötsligt gärningsmannen. Han vänder och kör rakt mot den polisbil som kommer först, det är samma som var på plats för att hjälpa till vid Intagsgatan, säger Bo Lagerberg, vakthavande befäl vid polisen i Sörmland.

Det blir en våldsam kollision.

Poliserna skadas i kollisionen

Vid kollisionsögonblicket är polispatrullen ensam med rånaren och båda poliserna i bilen skadas.

Strax efteråt dyker fler kolleger upp.

Enligt tidigare uppgifter från polisen klev gärningsmannen ut ur bilen och går till angrepp mot poliserna, en av poliserna skjuter då i nödvärn.

I det pressmeddelande från polisen som kom vid 19-tiden på söndagen står inget om att polisen handlat i nödvärn. Det kommenteras inte heller om 20-åringen var beväpnad eller inte.

Åtta minuter över midnatt var ambulans från Mälarsjukhuset på plats och förde den skottskadade mannen till lasarettet inne i Eskilstuna.

Poliserna var inte värre skadade än att de kunde föras till sjukhuset i en polisbil.

- De har värk efter säkerhetsbälten och en av dem har känningar i nacken, säger Bo Lagerberg.

Rånaren avled

Den skjutne rånaren opererades i natt men hans liv kunde inte räddas.

Efter skottlossningen spärrade polisen av platsen för skottlossningen.

Först efter någon timme kunde den sönderkrockade taxibilen forslas bort från platsen.

Den rånade taxichauffören i Strängnäs skadades inte fysiskt vid rånet.

Petter Ovander, Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM