Oljeledning trolig orsak till branden

NYHETER

KRISTIANSAND

Åtta timmar försenad anlände den eldhärjade Princess of Scandinavia till Kristiansand i Norge i går kväll.

Troligen var brandorsaken en oljeledning som sprungit läck.

Kaptenen Jens Knudsen, kapten, på Princess of Scandinavia vid den sönderbrända skorstenen.

- Förmodligen är det ett läckage från en oljeledning i maskinrummet som antänts, men det är inte bekräftat än. Det blev en mycket kraftig värmeutveckling och därför tog det också fyr i skorstenen, sa Jens Knudsen, kapten på Princess of Scandinavia.

Experter gick ombord

När fartyget skymtade i hamninloppet i Kristiansand kvart över fyra på lördagseftermiddagen var spåren efter branden tydliga. Hela skorstenens framsida är kolsvart.

Experter från den norska sjöfartsmyndigheten och Danmarksbaserade rederiet DFDS Seaways egna experter påbörjade i går kväll undersökningen av skadorna. I dag kommer även de danska sjöfartsmyndigheterna att besöka fartyget.

Branden uppstod mellan två motorer i huvudmaskinrummet.

Alla fick gå i land i Norge

- Brand i maskinrum är alltid mycket allvarligt eftersom det finns många elkablar där. Men vi har väldigt duktigt folk i maskinen som förhindrade att det blev så dramatiskt som det kunde ha blivit, säger färjans överstyrman Anders Andersen.

Princess of Scandinavia skulle egentligen göra ett kortare stopp i Kristiansand i går och sedan fortsätta till Göteborg. Nu fick alla 758 passagerare och de 123 besättningsmännen lämna färjan i Norge.

600 av passagerarna skulle vidare till Göteborg. De fick fortsätta färden med extrainsatta bussar. De som hade sina bilar med på färjan fick ta sig vidare på egen hand.

Tobias Brandel