”Skitläskigt när livbåtarna firades ner”

NYHETER

KRISTIANSAND

Klassresan förvandlades till en mardröm. Plötsligt tystnade färjans motorljud och larmet började ljuda.

- När de firade ner livbåtarna var det skitläskigt, folk skrek och grät, säger Emelina Berthilsson, 15, från Emmaboda.

på skolresa Linda Karlsson och Emelina Berthilsson var tillsammans med sina klasskamrater på väg hem från en skolresa till England. De hade precis gått till diskoteket när larmet gick.

Fredagens färjebrand på Nordsjön blev en dramatisk avslutning på Emelina Berthilssons skolresa.

Tillsammans med ett 70-tal andra niondeklassare från Emmaboda hade hon varit i Storbritannien under tio dagar som avslutning på högstadietiden.

Princess of Scandinavias diskotek hade just öppnat när larmet om branden i maskinrummet kom vid halv elva på fredagskvällen.

- Vi hade precis gått dit och satt oss vid ett bord när allt stannade och de stängde av musiken. När jag fick reda på vad som hänt hade jag bara Titanic i huvudet, säger Linda Karlsson, 16, en annan elev från Emmaboda.

Ungdomar greps av panik

Flera av ungdomarna greps av panik när kaptenen i högtalarna meddelade att de hade en allvarlig brand ombord och att alla skulle bege sig upp på övre däck.

- Jag tänkte på familjen och kompisarna. Dör jag så dör jag tänkte jag, säger Emelina Berthilsson.

- Jag såg hur röken vällde från skorstenen. Jag undrade om livbåtarna skulle räcka till alla, säger Anna Lindström 16.

De flesta tog det emellertid lugnt, och trots att flera ungdomar grät gick allt ordnat till.

- Jag klarar inte sådana här situationer, jag fick panik. Men de som inte var panikslagna gick runt och pratade med andra och lugnade ner dem, säger Linda Karlsson.

Vid ettiden på natten fick passagerarna gå och lägga sig. Men många vågade inte sova i sina hytter efter branden.

"Jag var rädd hela natten"

- Jag gick ner och hämtade en tröja i min hytt. Sedan sov jag och några andra vid spelautomaterna. Jag var rädd hela natten. Jag sov lite ibland, sedan gick jag upp en runda, säger Linda Karlsson.

- Jag la mig under en trappa och sov. Vi fick filtar av personalen, de förstod att vi inte ville sova i hytterna, säger Anna Lindström.

Hemkomsten till Emmaboda blir en hel dag försenad. Först i dag är skoleleverna framme. Eftersom färjan inte fortsatte till Göteborg fick de ta sig vidare med buss.

- Aldrig mer båt, säger Emelina Berthilsson.

Tobias Brandel

ARTIKELN HANDLAR OM