Nu kan Andreas slänga brillorna

NYHETER

Andreas Westman har varit kraftigt närsynt sedan andra klass. ELSA-metoden ökade hans frihet.

I dag ser han så bra att han kan köra bil utan glasögon – och använda vanliga solglasögon.

Foto: Micke Sörensen
ser världen med nya ögon Andreas Westman, 23, satsade 20 000 kronor och nu behöver han inte använda glasögon längre. Han opererades med den nya ELSA-metoden, som innebär att det yttersta lagret på hornhinnan löses upp med sprit för att kunna föras åt sidan under ingreppet. Det gjorde ont i flera dagar efter operationen, men han märkte snabbt att han såg bättre.

Bokningsoperatören Andreas Westman, 23, från Hagfors hade länge tänkt genomgå en laserbehandling för att förbättra synen. Han var trött på glasögonen som han haft i 15 år.

Eftersom han hade tunna hornhinnor passade den nya ELSA-metoden bra. Andreas synnedsättning var ganska kraftig, 7,5 dioptrimeter. Första ögat behandlades i februari, det andra två månader senare.

Efter ingreppen hade han rejält ont i flera dagar och såg suddigt.

– Jag märkte skillnad redan dagen efter. Jag såg inte bra men jag såg konturer på långt håll och det hade jag inte gjort tidigare, säger han.

Ingreppet kostade 20 000 kronor, 10 000 per öga. Det var väl använda pengar, tycker Andreas.

– Jag hade hoppats på att kunna köra bil utan glasögon och det kan jag. Dessutom uppskattar jag en sådan enkel sak som att använda solglasögon. Det kunde jag inte förut.

Annika Sohlander