Konst för miljarder kan ha förstörts av tjuvens mamma

NYHETER

STRASBOURG

Den schweiziska polisen fruktar att en del av en konstsamling bestående av tjuvgods till ett värde av totalt 1,4 miljarder dollar, kan ha förstörts av den misstänkte tjuvens mamma.

Den 31-årige misstänkte konsttjuven, schweizaren Stephan Breitweiser, har suttit häktad sedan november i sitt hemland. Polisen tror att minst 172 konstföremål från muséer och gallerier runt om i Europa har blivit stulna under en tidsperiod på sex år. Konstens totala värde uppskattas till 1,4 miljarder dollar, rapporterar CNN.

Mamman sitter också häktad

Breitwesers mamma Mireille Breitweiser, 51 år, sitter också häktad tillsammans med Stephan Breitweisers kompanjon. Han är misstänkt för att ha hjälpt Breitweiser med stölderna genom att bland annat hålla utkik.

Mireille Breitwieser är häktad på grund av de bevis de fann i den misstänktes hem. I badrummet fann polisen kända målningar skurna i småbitar. Konst som åklagaren menar att mamman ska ha förstört.

Polisen dränerar kanal i jakt på bevis

Polisen har för andra gången dränerat en del av den schweiziska kanalen nära den franska gränsen i jakt på ytterligare bevis. Delar av konstverk har nämligen setts flyta omkring i vattnet.

De stulna konstverken inkluderar främst 1600- och 1700-talsverk av kända konstnärer som fransmännen Antoine Watteau och Francois Boucher samt nederländaren Peter Bruegel. Andra föremål såsom skulpturer och silverföremål finns dock i samlingen.

Bland de föremål som polisen misstänker har förstörts finns Watteaus "Les Deux Hommes" som är en teckning gjord med rödkrita, stulen från Montpelliermuséet i Frankrike 1999 samt Bruegels "La Fraud Profite a Son Maitre," stulen 1997 i Anvers, Belgien.

Susanna Vidlund