Så ska LO hjälpa s att vinna valet

NYHETER

Socialdemokraternas partihögkvarter rustar för valseger.

Första steget blir att flytta ihop med LO.

Den ordinarie bemanningen utökas kraftigt fram till valet den 15 september och målet är ett enda – att regeringen ska få sitta kvar även kommande mandatperiod.

En särskild valstrateg har kallats in för att leda trupperna: Sten Olsson som närmast kommer från statsminister Perssons kansli i Rosenbad.

Och dessutom har en rad projektgrupper bildats inom högkvarteret:

Fackligt valcentrum

De frostiga förbindelserna mellan partiet och facket är ett minne blott. LO flyttar in hos socialdemokraterna på Sveavägen.

Staben består av 13 personer. Hälften hämtas från LO-borgen vid Norra Bantorget och övriga jobbar inom LO:s olika förbund.

”Fackligt valcentrum” får i uppgift att informera och ge service till de fackliga organisationerna.

– Ett av de största problemen vi såg i förra valet var att vi var alldeles för dåligt koordinerade. Och att vi hade för få möjligheter att föra in vårt fackliga perspektiv i det dagliga arbetet, säger projektledare Tomas Rudin, informationschef på LO.

Alla de stora facken har var sin representant i gruppen.

Kampanjorganisation

Ansvarar för reklam och utskick samt för kontakter med allmänheten. De tolv personerna i gruppen är till största delen anställda vid partihögkvarteret men några är studenter som hoppar in och hjälper till.

Presstjänst

Utökas kraftigt under månaderna fram till valet. Klippan i gänget blir förre chefredaktören för Byggnadsarbetaren, journalisten Håkan Olander, som ska ansvara för analys av mediernas rapportering.

– Vår målsättning är att ha en bra service tillgänglig dygnet runt. Det är viktigt eftersom väljarna får största delen av sin information via media, säger projektledare Anna Forsberg, presschef på partihögkvarteret.

Politik och omvärld

Ansvarar för att skriva och granska information om socialdemokraternas politik till valböcker och utskick.

– Vi växer under valår då förfrågningarna från media och allmänhet ökar dramatiskt. Men jämfört med förra valrörelsen är vår organisation kraftigt slimmad, säger Lars Stjernkvist, partisekreterare.

Anette Holmqvist

ARTIKELN HANDLAR OM