Åskådare slog ner Douglas, 10

NYHETER

Det är en bit in i andra halvlek. De två pojkarna går in i en tuff närkamp och ramlar omkull. Då griper den enes pappa in i matchen.

– Han puttade ner mig. Sedan slog han mig, säger Douglas Dalsvall, 10.

Foto: MAGNUS SANDBERG
ANMÄLER ÖVERFALLET – Föräldern puttade ner mig, sedan slog han mig i magen, berättar Douglas Dalsvall. Douglas pappa tänker anmäla händelsen till Stockholms Fotbollförbund.

I fredags kväll var det pojklagsmatch på Sundbybergs IP. Bortalaget Bele Barkarby IF kom för att möta Sundbybergs IK. Det blev en hård match och i andra halvlek går två spelare in i en närkamp.

Douglas Dalsvall i Bele Barkarby drabbar samman med en jämnårig motståndare och båda spelarna ramlar omkull.

”Slog mig i magen”

– Då kom en förälder och puttade ner mig. Sedan slog han mig i magen, berättar Douglas.

Han visar med handen på sin högra sida under revbenen.

– Han såg sur ut. Han sade ”vad fan håller du på med?”.

Douglas blev ledsen och rädd och klev av planen, men efter en stund kunde han vara med igen.

– Jag hade lite ont, fast jag kunde springa, säger han.

Pojklaget från Bele Barkarby tränas av Peter Johansson.

Ska inte få hända

– Föräldern kom utspringande och lutade sig över Douglas och drog till honom med armen. Det finns flera vittnen på att han fick någon typ av slag. Sådant här ska inte få hända på en fotbollsplan, säger han.

Felaktigt agerande

Enligt Anders Engström, som är tränare för hemmalaget, utdelade föräldern aldrig något slag, men knuffade undan Douglas Dalsvall innan han hunnit ställa sig upp.

– Jag ser det självfallet som ett felaktigt agerande eftersom det var på fotbollsplanen. Som jag ser det blandar sig publiken inte i en match över huvud taget. Det ser jag allvarligt på, säger Anders Engström som har pratat med pappan.

Anmäler händelsen

Magnus Dalsvall är pappa till Douglas och även ordförande i Bele Barkarby IF. Han var med under matchen och tänker anmäla händelsen till Stockholms Fotbollförbund.

– Douglas blev ju rädd. Det ska man inte behöva acceptera. Jag har varit på hundratals matcher och har aldrig varit med om maken.

Han tycker att man ska dra lärdom av händelsen och vill se någon form av föräldrautbildning.

– Det behövs mer sådant inom idrotten. Det här är ett bra exempel på det. Vi vuxna ska föregå med gott exempel, säger Magnus Dalsvall.

Så kan du hjälpa till som förälder

Malin S Ånell