”Låt maten tysta mobilen”

Allt fler vill införa förbud mot nallarna

NYHETER

Det låter överallt. Hela tiden.

Mobiltelefonerna har blivit en terror.

Men nu börjar förbudsskyltarna dyka upp.

Kriget om tystnaden har startat.

Foto: MATTIAS CARLSSON
TYST PÅ FINA KROGEN Källarmästare Jean Paul Benezeth på Operakällaren i Stockholm tycker att matsalen ska vara telefonfri. ”Om det är något väldigt viktigt får personalen i garderoben svara och gå ut och hämta gästen”, säger han. Själv använder han vibrerande ringsignal som inte stör. Foto:

I början gick det ganska bra. Det ringde lite då och då i någon jackficka och det kunde till och med vara trevligt att sitta och tjuvlyssna på personen intill.

Men det gick över. Och nu tycks vi inte kunna bli av med alla truddeluttande mobilsignaler och det ständiga babblandet.

Men de tysta platserna finns.

Skyltar med överkorsad mobiltelefon syns allt oftare på offentliga platser som tåg, banker och apotek. Även vissa systembolag har börjat bannlysa nallen.

I New York kräver flera restauranger att du lämnar kvar telefonen i garderoben. Nu börjar Sverige ta efter.

– Matsalen ska vara telefonfri. Går man på restaurang ska man få äta i lugn och ro. Om det är något väldigt viktigt får personalen i garderoben svara och gå ut och hämta gästen, säger Jean Paul Benezeth, källarmästare på Operakällaren.

Vill införa störsändare

I Frankrike diskuteras det om så kallade GSM-störsändare ska få användas i offentliga miljöer.

Sändaren, som är förbjuden i Sverige, stör telefonernas mottagare och sändare som överför samtal. Problemet är att den störande radiosignalen når långt och kan slå ut mobiltelefoner som kanske behövs i nödsituationer.

Det finns platser där det kan bli pinsamt om mobiltelefonen börjar ringa. Mitt under en föreställning på Operan till exempel.

Utkastad blir du inte. Ännu.

– Så långt har vi inte gått. Fast jag tror att vi inom en snar framtid kommer att sätta upp skyltar. Det börjar bli mer och mer påtagligt att det behövs, säger Anders Wallgren, salongschef på Kungliga Operan.

Här råder mobilförbud

Fatima Johansson