12-årig flicka fick elektronisk fotboja

NYHETER

En tolvårig flicka i Storbritannien har dömts att bära elektronisk fotboja. Det gör henne till den yngsta personen någonsin som tvingats bära fotboja i Storbritannien, enligt BBC:s nätupplaga.

Flickan dömdes först i en domstol i Walsall till att hålla sig borta från stadens centrum. Anledningen var att hon hade rånat en jämnårig flicka på hennes mobiltelefon och fem pund, vilket motsvarar drygt 70 kronor. När hon sedan bröt mot det förbudet blev hon tvungen att bära fotboja.

Alternativet var att låsa in henne

Fotbojan är fäst på hennes högra ben och är aktiv dygnet runt, sju dagar i veckan. Den visar polisen var hon håller hus. Om hon lämnar sitt hem så skickas ett meddelande automatiskt till en privat säkerhetsfirma som griper flickan.

Flickans advokat David Grice säger till BBC att han välkomar fotbojan som ett alternativ till att låsa in flickan på en institution.

1 800 barn beräknas få boja

Tolvåringen är den yngsta men inte den första ungdomen som döms till fotboja. I februari i år dömdes en femtonårig pojke till att bära fotboja. Han begick sitt första brott när han var åtta år gammal, enligt BBC.

Sedan en lagändring 2001 är det möjligt att sätta fotboja på unga förbrytare i åldrarna 12-16 år. Avsikten är att försöka förhindra unga förbrytare från att begå fler brott. Polisen tror att ungefär 1 800 unga förbrytare kommer att dömas till fotboja under det första året.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM