"Indien förbereder fullskaligt krig mot Pakistan"

Sätter in förstärkningar längs gränsen i Kashmir

Foto: AP
Indiska soldater rengör sina vapen i Punjab, nära gränsen till Pakistan.
NYHETER

NEW DELHI

Indien förbereder sig för fullskaligt krig mot Pakistan, anser politiska bedömare i New Delhi. Flera attentat inträffade under måndagen i Kashmir och ländernas arméer besköt varandra över gränsen för fjärde dagen i rad.

Sent i söndags beslutade den indiska regeringen att sätta in förstärkningar längs den redan hårt bevakade gränsen i det omstridda Kashmir.

- De förbereder för krig. Det här är steg på vägen mot krig, förklarade på måndagen Raja Mohan, tidigare medlem av Nationella säkerhetsrådet.

Det redan spända läget mellan de bägge kärnvapenmakterna förvärrades när muslimska separatister i förra veckan genomförde ett blodigt attentat i indiska Kashmir. Sedan i fredags skjuter soldater från vardera sidan mot varandra över stilleståndslinjen. Hittills rapporteras tolv människor ha dödats och ett 70-tal skadats på ömse sidor. Över 12 000 har flytt sina hem undan skottlossningen.

Muslimska rebeller genomförde minst fyra attentat i den indiska delen av Kashmir under söndagsnatten och måndagen. Två soldater dödades och nio skadades i attentaten, uppgav polisen.

Mobilisering ett steg mot krig

Den indiska mobiliseringsbeslutet innebär att alla halvmilitära styrkor i gränsregionen ställs direkt under arméns befäl.

- Det uppfyller ett huvudkrav för krigsberedskap och det här en klar signal till Pakistan och resten av världen att Indien menar allvar, sade försvarsanalytikern Brahma Chellaney till tidningen Hindustan Times.

Många iakttagare tror ändå att Indien försöker att lösa konflikten på diplomatisk väg. En västdiplomat anser att New Delhi främst försöker få USA att sätta större press på Islamabad, en viktig allierad i kampen mot internationell terrorism.

Pakistan söker hjälp från omvärlden

Samtidigt vädjade regeringen i Islamabad på måndagen om utökade internationella insatser för att få Indien "att ta reson" och inleda en dialog med grannlandet. Pakistan förnekar all inblandning i förra veckans attentat. Indien anklagar sedan länge Pakistan för att på alla sätt stödja de muslimska separatisterna i Kashmir.

Börserna har fallit kraftigt i båda länder sedan förra veckans attentat.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM