”Ett krig kan vara nära”

Indien-experten om krisen i Kashmir

NYHETER

- Armén har fått befäl för alla halvmillitära trupper, det är en mycket viktig indikator för att ett krig kan vara nära, säger Sten Widmalm, Indien-kännare och statsvetare vid Uppsala universitet.

- Den här situationen har inte blossat upp de senaste dagarna. Ända sedan attentatet mot det indiska parlamentet den 13 december förra året har Indien och Pakistan haft trupper utmed gränsen, säger han.

De senaste fyra dagarna har dock trupperna börjat beskjuta varandra.

Men den riktigt allvarliga indikatorn på att Indien förbereder sig för ett krig är att armén fått ansvar för de halvmillitära trupper som regeringen tidigare kontrollerade. Detta för att armén ska ha det totala befälet om krig skulle bryta ut.

- Det här är en mycket viktig indikator för att ett krig kan vara nära, säger Sten Widmalm.

Han säger att den Indiska regeringen har en enorm press på sig att slå tillbaka mot Pakistan sedan muslimska separatister genomförde ett blodigt attentat i indiska Kashmir förra veckan. Trots att Pakistan inte velat ta på sig ansvaret för attentatet.

Eftersom både Indien och Pakistan är kärnvapennationen vore ett fullskaligt krig en katastrof.

- Det här är ett av världens mest tätbefolkade områden, skulle man börja använda kärnvapen vore det förödande, säger Sten Widmalm.

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM