”Internutredare kopplades in för sent”

Kritik mot polisens agerande efter dödsskjutningen

NYHETER

ESKILSTUNA

Först efter ett halvt dygn tog en internutredare över efter det att en 20-årig taxirånare från Strängnäs sköts ihjäl av polisen natten mot söndagen.

- Det skadar förtroendet för polisen, säger internutredaren Johnny Stammarnäs från polisen i Östergötland, som nu sköter utredningen.

Kriminalkommissarie Johnny Stammarnäs blev inte kontaktad av kollegerna i Sörmland förrän på söndagsmorgonen, åtskilliga timmar efter händelsen. Det är polismyndigheten i Östergötland som ansvarar för internutredningar både i Östergötland och Sörmland.

- Ärendet hanterades lite för länge inom polishuset i Sörmland, och det är inte bra för synen på polisverksamheten. Det bästa vore att läget fryses till en internutredare är på plats, säger Stammarnäs till TT.

När väl internutredarna tog över var det poliser från Norrköping som skötte förhören. Flera tjänstevapen beslagtogs också.

Stammarnäs poängterar att utredningen inledningsskede säkert hanterats på ett korrekt sätt, men att förfarandet skadar förtroendet för polisen.

Nytt förslag

Formellt sett finns ingen jourverksamhet för internutredningar. Det är en brist, anser Stammarnäs men det kan bli ändring. Landshövding Mats Svegfors, som utrett fallet om Osmo Vallo åt regeringen, lade för en tid sedan fram förslag på en sådan organisation.

Internutredningen kring dödsskjutningen natten till söndagen väntas ta cirka tre veckor. Hittills har det framgått att dramat startade vid Strandbadet i Strängnäs vid 23-tiden på lördagskvällen när 20-åringen rånade en taxichaufför på hans bil. I Eskilstuna fick en polispatrull syn på den stulna taxin som de försökte stoppa. Men rånaren backade på polisbilen.

Polisen öppnade då eld för första gången, men mannen fortsatte färden. Vid avfarten mot Borsökna strax söder om Eskilstuna vände, enligt polisen, plötsligt taxibilen och körde rakt emot den efterföljande polisbilen.

Träffad av ett skott

Poliserna ska då ha beordrat mannen att kliva ur, samtidigt som ännu en patrull kom till platsen.

- Då gick han till angrepp mot en polis och en situation uppstod där polisen avlossade ett skott, uppgav Bo Lagerberg, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland. Vittnesuppgifter talar dock om flera avlossade skott.

Enligt uppgifter från sjukhuset träffades 20-åringen av ett skott i bröstet.

Enligt polisens första uppgifter var 20-åringen obeväpnad, men det har de sedan inte velat kännas vid. En polisman är dock misstänkt för brott.

- Han är delgiven misstanke om vållande till annans död, vilket är den lägsta misstankegraden, säger Johnny Stammarnäs.

Varg Gyllander/TT