"Hon är farligare än en hel armé"

Prinsessan spionerade för Hitler

1 av 2
Kärleksmusik? Den halvjudiska prinsessan Stephanie von Hohenlohe och Adolf Hitler hade ett nära förhållande enligt en ny bok - hon var antingen hans älskarinna eller spion - eller kanske både ock...
NYHETER

BERLIN

Hon var Adolf Hitlers spion i England och i USA.

Den halvjudiska prinsessan Stephanie von Hohenlohe misstänks också ha varit Hitlers älskarinna.

När nazisterna tog makten i Tyskland dök hon upp i Berlin och fick som societetsreporter för en tidning intervjua Adolf Hitler. Han blev, enligt hennes egna dagboksanteckningar, förtjust i henne och de umgicks privat.

Jobbade som journalist

När Hitler kom på att hon hade en kärleksaffär med hans adjutant Fritz Wiedeman, förvisade han älskaren 1938 till San Francisco för att jobba som tysk generalkonsul. Stephanie följde efter.

FBI-chefen John Edgar Hoover misstänkte hela tiden att Stephanie arbetade som Adolf Hitlers spion. "Hon är farligare än en armé på 10 000 man", sade han.

Fram till sin död 1972 jobbade Stephanie som frilansande journalist och specialiserade sig på att intervjua amerikanska kändisar för tyska tidningar.

Det är den österrikiske historiken Martha Schad som har fått tillgång till Stephanies dagböcker och nu ger ut dem i bokform.

Asbjørn Svarstad