Snart kan du visa fingret åt kassörskan

Fingeravtryck ersätter kontokort när du ska handla

1 av 2 | Foto: Mats Fogeman
Notan, tack I USA, där hårdrocksbandet Motörheads sångare Lemmy bor, finns redan teknik för betalning med fingeravtryck. Bekvämt om du glömmer plånboken.
NYHETER

NEW YORK

I framtiden gör det inget om du glömmer plånboken.

Det går bra att betala med tummen i stället.

I USA finns det redan butiker där kundernas fingeravtryck används i stället för att skriva på en kreditkortsnota.

En av de butiker som testar systemet är livsmedelskedjan Kruger i Houston, Texas.

Innan kunderna kan använda systemet första gången måste de visa körkortet och ett kreditkort. Samtidigt lagras deras fingeravtryck i en databas. Nästa gång de handlar är det bara att säga att de vill betala med fingret.

Kunden pressar ett av sina fingrar mot en optisk läsare, kallad secure touch-n-pay, som på bråkdelen av en sekund läser av fingeravtrycket och för upp summan på kundens kreditkort.

För kunden är fördelen att man kan handla även om man glömt plånboken hemma och dessutom slipper ha en massa kontanter på sig.

Sparar pengar - och stoppar tjuvar

För butiken finns det också fördelar.

- Det går fortare, vilket är en besparing för oss, säger Gary Huddleston på Kruger. Dessutom minskar antalet förfalskade checkar. Om en tjuv kommer med en check och ett id-kort som tillhör någon som är med i finger-system så får kassören upp det på skärmen och blir misstänksam.

Ändå går det trögt att få folk att gå med i systemet. Många tycker att det är ett intrång i den personliga integriteten att lämna sitt fingeravtryck, som associeras mer med fängelse än med att shoppa.

Andra fruktar att systemet kan missbrukas.

System där människor identifieras med ögon- eller fingeravtryck blir allt vanligare. De användes senast under OS i Salt Lake City. Systemen har fördelen att det är så gott som omöjligt att stjäla någon annans identitet.

Wolfgang Hansson