- Jag stal blöjor på mödravården

J K Rowling berättar om de fattiga åren före boksuccén

NYHETER

LONDON

I dag är hon en av världens rikaste författare.

Men åren före den första Harry Potter-boken levde Joanne K Rowling, 36, på svältgränsen.

- Jag hade knappt pengar till mat, säger hon.

Avslöjandet kommer i förordet till boken "Magic", där en rad kända kvinnliga brittiska författare skrivit varsin novell. Behållningen går till en fond för ensamma mammor.

Foto: AP
MÅNGMILJONÄR I dag behöver inte Joanne K Rowling räkna pennyslantarna i snabbköpskassan - böckerna om Harry Potter har gjort henne till mångmiljonär. Nu berättar hon om sina fattiga år i en bok till förmån för ensamma mammor.

- En del artiklar om mig har romantiserat åren när jag satt på ett kafé och skrev på det som skulle bli Harry Potter. I verkligheten var det en svår och förnedrande tid, säger Rowling.

Levde på bidrag

Som ensamstående mamma levde hon på bidrag sedan hon lämnat sin man, en portugisisk journalist.

- Jag minns när jag stod i snabbköpskassan och det fattades 50 öre till en burk bönor. Och när jag gick i begagnat-affärerna och letade kläder till min dotter. Och hur jag stal blöjor på mödravårdscentralen.

Under de jobbiga åren levde hon på mindre än tusen kronor i veckan.

Smärtsam erfarenhet

- Fattigdom är ungefär som att föda barn. Du vet att det kommer att göra ont, men det är först när det händer som du inser den verkliga smärtan, skriver hon.

I Storbritannien lever sex ensamma mammor av tio på bidrag.

- Utan Harry Potter hade jag i dag varit en av dessa bortglömda kvinnor som både politiker och media fnyser åt, säger J K Rowling.

Arne Norlin

ARTIKELN HANDLAR OM